Fastighetsmäklare väntar en livlig vår – men det blir allt svårare att sälja 70-talsbostäder

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Branschorganisationen Finlands Fastighetsmäklare har frågat sina medlemmar hur de tror att bostadshandeln utvecklas mellan april och juni.

Enligt prognosen, som bygger på 1 300 mäklares svar, kommer priserna i regel varken att stiga eller sjunka. Undantaget är bostäder som är i dåligt skick.

Fastighetsmäklarna tror att priserna på flervåningshus och radhus stiger med 1 procent, medan egnahemshus antingen ligger kvar på samma prisnivå som nu eller aningen lägre.

Mäklarna fick också frågan om vilka bostäder som är mest attraktiva. Svaret var alla bostäder i bra skick, som är byggda tidigast på 1990-talet, helst på 2000-talet. Det är bara i Helsingfors, Åbo och i Tammerfors som gamla höghusbostäder och hundraåriga hus är eftertraktade.

Allt färre köpare är intresserade av stora renoveringar. De svåraste husen att sälja till ett pris som säljaren går med på, är småhus byggda på 1970-talet. Flervåningshusen som byggdes under samma tid börjar snart vara i behov av rörrenovering, vilket pressar ner priserna.

Det här tror mäklarna om de närmaste månaderna

Huvudstadsregionen: Efterfrågan ökar med 5 procent, bostäder i flervåningshus blir 2–3 procent dyrare medan priset på egnahemshus och radhus stagnerar.

Åbo: Efterfrågan är störst på mindre bostäder i höghus nära centrum. Tvåor och mindre treor är efterfrågade, medan det är svårt att sälja större egnahemshus som behöver renoveras. Radhus i de närliggande kommunerna är också populära.

Tammerfors: Det råder stor efterfrågan på lägenheter i gott skick i centrum. Det finns ett stort utbud på bostäder i hus som är byggda på 1960- och 1970-talet men förestående renoveringar har en märkbar effekt på priserna. Intresset för äldre egnahemshus är litet.

Uleåborg: Stor efterfrågan på bostäder byggda på 2000-talet, medan priset på större bostäder sjunker. Egnahemshus som är äldre än 70 år går fortfarande åt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03