Fast i fem timmar i utedass

De flesta olyckor sker i hemmet. Det kan Tor-Arne Moen bekräfta efter att ha suttit fast i sitt utedass. Bilden visar inte olycksdasset. Moens dass är mycket snyggare: det är ju nybyggt, snart också nyrenoverat.Bild: Lina Enlund

Tor-Arne Moen, stugägare i norska Notodden, är nu en erfarenhet rikare: han har suttit fast i fem timmar i sitt utedass. I värmen, som även i Norge nått rekordnivåer den senaste tiden.

Det hände sig i fredags, när han skulle bygga färdigt sitt nya dass vid stugan, som ligger i Telemark.

Moen är inte bara stugägare utan också konstnär och författare. Han har jobbat grundligt med det nya dasset: gjutit fundament, skapat sittplatser för två och förberett en landningsplats för latrin med en fallhöjd på hela två och en halv meter, rapporterar etermediebolaget NRK.

Fredagen råkade vara årets varmaste dag. Och då upptäckte Moen rester av byggskum i botten av latrinen. Han manövrerade ned en hopfällbar stege i hålet och klättrade ned.

– Jag trodde att den stod stadigt, men plötsligt gled den iväg och jag blev hängande fast i hålet. Då fick jag lite panik, berättar gördetsjälvaren.

– Mobiltelefon, såg och hammare låg uppe på golvet. Min fru och ungarna var bortresta och närmaste granne två kilometer bort. Utanför dasset var det 34 grader och på insidan var det som att sitta i en bastu.

Moen säger att han en stund trodde att han inte skulle komma upp levande, men så upptäckte han att hade en tumstock – och till sist nådde han sågen, så att han kunde göra sitthålet större och ta sig upp.

"I dag har jag i flera timmar upplevt att jag var i livsfara och sett framför mig en långsam och plågsam död i törst, i den mest idiotiska situation jag har lyckats försätta mig i så långt jag kan minnas", sammanfattade Moen själv på Facebook.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33