Farväl, Vårt land? "Finlandia är mer finsk"

Jean Sibelius Finlandia föreslås bli nationalhymn för Finland. Bild: Okänd

Samlingspartiets unga föreslår att Vårt land byts ut till förmån för Finlandiahymnen som Finlands nationalsång. Vårt land anses inte tillräckligt finsk.

Initiativet kommer från Birkalands och Österbottens samlingspartiunga och har nu fått partistyrelsens välsignelse för partistämman.

– Vi är ett fosterländskt gäng vi samlingspartistiska unga, att vara finländare är viktigt för oss och vi upplever att den här frågan väl stödjer vår fosterländska ideologi. Nu är en god tidpunkt med tanke på Finlands hundraårsjubileum som självständigt land, säger Jens Holm, ordförande i Birkaland.

Orsaken till att partistyrelsen nu ger sitt stöd är enligt partiet att det vore ett fint sätt att fira Finlands 100-årsdag.

Populär långkörare

Ärendet är inte nytt – i november 2014 öppnades en namninsamling för ett medborgarinitiativ, som lyckades samla 817 anhängare av förslaget. Initiativtagare var då Eetu Ranta-aho som studerade vid Sibeliusakademin. Han upplevde att Finland har ett behov av en egen, särskild, nationalhymn.

I dagens läge delar Finland och Estland på Vårt land, komponerad 1848 av Fredrik Pacius som ursprungligen var tysk.

Severi Blomstedt, barnbarn till Jean Sibelius, sade 2014 till Helsingin Sanomat att han inte stöder ett byte.

– Det talas om detta med jämna mellanrum, men tanken känns främmande.

Holm medger att diskussionen om att installera Jeans Sibelius Finlandia som nationalsång inte är ny, men är enligt ungdomsförbundet aktuell.

– Det här är en angelägen fråga för oss, vi ser stycket som viktigt med tanke på kulturell och nationalistisk identitet. Det är ett fint stycke som beskriver finländskhet och finsk historia väl. Vi upplevde att det kunde vara en bra grej.

Anne Kauppala, professor vid Sibeliusakademin, ser både språkpolitiska och historiska drag i förslaget.

– Jag ser ett behov att polera nationella symboler och förstärka östliga resonanser, möjligtvis också att försök till att distansera sig från en tvåspråkig tradition.

Kauppala ser inte det som ett problem att Vårt land inte är unik för Finland, tvärtom.

– Styckena i Finland och Estland har olika ord, det är ju enbart intressant och utgör bevis för hur processerna gick till under den tidsperioden.

Jens Holm, ordförande för Birkalands samlingspartiunga. Bild: Privat

"Finlandia mer finsk än Vårt land"

Jens Holm funderar länge när han beskriver motiveringarna till varför Vårt land inte upplevs som tillfredsställande i jämförelse med Finlandiahymnen.

– Det finns många olika motiveringar ... vi diskuterade frågan i distriktsstyrelsen. Tonsättaren till Vårt land var utlänning och stycket används utomlands, säger Holm och fortsätter:

– Hur skulle man säga det, bakgrunden är inte så starkt finsk som i Finlandia. Finlandia är komponerad av Finlands nationaltonsättare, vi upplever att den har en starkare kulturell koppling och är viktigare än Vårt land.

Han poängterar ändå att styrelsen inte vill ställa styckena mot varandra, men:

– Jag säger inte att det är ett dåligt stycke – men vi ser att Finlandia är ett bättre stycke.

På Birkalands samlingspartiungas webbsida motiveras bytet med att Finlandia skrevs under förtrycksperioden och att V. A. Koskenniemis lyrik stödjer styckets historiska kontext. Vårt land å sin sida är enligt styrelsen en översättning från svenska och har en historisk kontext som härrör sig till Finska kriget 1808–1809. Orden härstammar från dikten Vårt land i Fänrik Ståls sägner, skriven av Johan Ludvig Runeberg.

Initiativet till att införa Finlandiahymnen som nationalsång är en av de rekordmånga motioner som ska tas upp på partidagarna i Villmanstrand i början av juni. Förslaget har fått både positiv och negativ respons från fältet.

– Vissa upplever att vi borde fokusera på viktigare frågor, men det ryms många olika sakfrågor bland de nästan 250 motionerna, säger Holm.

Alla är inte övertygade om att Finlandia är välanpassad för att skrålas i samlad trupp, men den kritiken viftar Jens Holm undan.

– Jag är till den grad en optimist att jag litar på att finländarna efter en kort övergångsperiod kan lära sig det här stycket.

Anne Kauppala tror också att Finlandia kunde fungera som nationalhymn.

– Varför inte, det går ju också att lära sig svårare stycken? Det är känd sång, även om den är en aning andäktig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning