Fartygsbogseringen fortsätter i Norge

Det nederländska lastfartyget Eemslift Hendrika som hamnade i sjönöd utanför Norge i måndags bogseras till land av det norska sjöfartsverket. Bild: KV Bergen/Kystvakten via TT-NTB

Det norska sjöfartsverket har under natten bogserat det nederländska lastfartyget Eemslift Hendrika, som riskerade att driva mot land och gå på grund i Nordsjön.

I en räddningsaktion firade man sent på onsdagskvällen ned bärgningspersonal på det övergivna skeppet för att fästa bogsertrossar, och under natten har fartyget bogserats mot Breisundet utanför Ålesund, utan några dramatiska incidenter.

På torsdagsmorgonen befann det sig runt åtta sjömil, cirka 15 kilometer, från ön Runde utanför Ålesund.

– Det går väldigt sakta, i 2–2,5 knop, så det kommer att ta tid innan det är framme, men det ser väldigt bra ut. Det går rätt väg och efter plan, säger polisens insatsledare Per Algrøy, till Bergens Tidende strax före klockan halv sju finsk tid.

I fartygets tankar finns omkring 350 ton olja och 50 ton diesel. Det fick i måndags kraftig slagsida och de tolv besättningsmännen ombord evakuerades omgående. I två dygn drev sedan det övergivna skeppet fritt ute tills havs och hotade att gå på grund vid en halvö på Vestlandet.

Uppdaterad klockan 9.10: Förtydligar att fartyget inte fraktar olja och diesel, utan att den olja och diesel som finns ombord är fartygets eget drivmedel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning