Fartyg med över 500 migranter tillåts lägga till på Sicilien

Det är trångt ombord Ocean Viking, med 572 räddade migranter ombord. Bild: Flavio Gasperini/SOS Mediterranee/TT-AP

Räddningsfartyget Ocean Viking, med 572 migranter ombord, får lägga till i Augusta på Sicilien, sedan flera hamnar vägrat ta emot det.

Organisationen SOS Méditerranée, som driver fartyget, meddelade på torsdagen att maten ombord tar slut i dag, fredag.

Det norskflaggade fartyget har haft en hektisk tid med sex räddningsinsatser inom några dagar, bland annat plockades 369 personer upp i söndags från en träbåt från Libyen som riskerade att kapsejsa. SOS Méditerranée sade då att de inte sett den typen av sjöodugliga båtar "på flera år".

Det nu upphävda hamnstoppet är inte första gången som den franska räddningsorganisationen haft svårt att komma överens med italienska myndigheter. För nästan exakt ett år sedan stoppades Ocean Viking av italienska kustbevakningen efter en inspektion som visat att fartyget hade ett flertal tekniska fel. SOS Méditerranée anklagade då Italien för trakasserier i syfte att hindra organisationen att fortsätta sitt arbete.

Enligt nyhetsbyrån NTB, som hänvisar till Intenationella migrantorganisationen (IOM), har minst 880 migranter hittills i år omkommit i olika försök att ta sig in i Europa från Nordafrika.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning