Fart och faror då Diana Sittnikow tar an sig BMX-banorna

Diana Sittnikow har ordentliga skydd under tävlingsdräkten för att dämpa stötarna om hon skulle råka falla. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Den finlandssvenska BMX-cyklisten Diana Sittnikow regerar både nationellt och inom Norden i sin åldersklass. Trots farorna och skadorna grenen medför återvänder hon alltid till banan och drömmer om att delta i OS.

Diana Sittnikow samlar fart via en kurva och några guppar. BMX-cykeln flyger fram och håret som sticker ut under hjälmen flaxar i vinden då hon med skicklighet styr längs med banan i Mattby. Hon tar sats och stormar mot en djup sänka som följs av en uppfart. Vid toppen av uppfarten lämna hjulen marken och föraren med cykel hoppar framåt i eftermiddagssolen. Då sker det som ingen BMX-tävlare vill uppleva, men som ändå är mycket vanligt inom sporten: Sittnikow landar snett och faller med ett rop av smärta.

– Jag tänker inte på att falla. Jag har inte fallit så många gånger eller såpass hårt för att vara rädd för det, säger Sittnikow, tolv år, då hon sitter med en ispåse fastbunden vid armen och upprivna byxor i bilen och återhämtar sig en stund efter kraschen.

– Byxorna var nyligen lappade!

Tränare och pappa Roger Sittnikow förklarar att BMX är en extremsport där man strävar efter det yttersta och risker tas. Det är inte första gången Diana faller och förmodligen inte heller den sista.

– Det är mycket sällan jag räds över att återvända till banan efter att ha fallit, förklarar Sittnikow om varför hon fortsätter åka trots att det kan vara farligt.

– Jag bara säger till mig själv att nu går du till banan och klarar av det. Det gäller inte att åka för fullt genast, utan ta det lugnt.

Denna krasch kom dock något olämpligt då Sittnikow har som avsikt att tävla i nordiska mästerskapen i BMX-racing. Mästerskapen tävlas under kommande helg i Köpenhamn och den skadade armen måste undersökas på sjukhus innan grönt ljus för tävlingen kan ges.

– Jag hoppas att det inte skulle vara något brutet, men ifall det är så åker vi kanske endast och kollar på mästerskapen.

Sittnikow är tvåfaldig och regerande nordisk mästare och skulle gärna försvara sin titel. Hon säger dock att guldet inte är det viktigaste.

– Jag har egentligen inte några målsättningar och tänker inte alltid på att vinna. Målet är för det första att ha roligt och för övrigt att köra bra och försöka undvika att falla.

I endast tolv års ålder är hon redan nu en av de främsta damåkarna i BMX i Finland. På meritlistan finns förutom de nordiska mästerskapen också fyra FM-guld, av vilka det senaste kom i damserien.

– Träning, konstaterar hon kortfattat vid frågan om vad som gör henne till en så bra BMX-förare.

– Min talang är att jag lär mig mycket snabbt under träningarna.

Diana Sittnikow har representerat Finland i bland annat nordiska mästerskap, EM och VM. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Sittnikow brukar träna en eller två gånger i veckan på BMX-banan i Stensböle eller på den nya banan i Mattby. Till träningspassen kan höra till exempel pumpning, att röra kroppen upp och ner i guppar, hopp eller friträning.

Men för att bli en framstående BMX-tävlare krävs förutom hård träning också ett bra gäng att träna med, berättar hon. Det finns klubbar och föreningar runtom i Finland och Sittnikow tränar i BMX Helsinki.

– Där kan jag träna med kompisar, främst pojkar. Men jag är redan van med att träna med pojkar – de har tränat mycket och har bra fart och det gagnar även mig.

Utrustningen och banan viktig

Sittnikows BMX-karriär började då hon var åtta år gammal. Bakgrund hade hon från cykelturer med pappa, men vägen till finsk- och nordisk mästare har varit relativt snabb.

– Mamma hade snappat upp en BMX-provdag för tjejer från Facebook. Då tänkte jag att vi kan gå och testa. I början var jag rätt så rädd, men sedan började det gå bättre och bättre. Nu har jag snart kört i fem år.

Vid sidan om BMX håller Sittnikow även på med handboll, främst under vintern. Det finns inomhusbanor, men de flesta är utomhus, vilket förorsakar att säsongen i huvudsak koncentreras till sommaren. Banan i Mattby, som blev klar i sommar, anser hon vara duglig, fastän hon skulle ha ändrat på vissa saker.

– Jag skulle ha gjort kurvorna större och gupparna kunde vara lite rundare.

Vilken är din favoritbana?

– Jag är ganska van med banan i Stensböle där jag åkt mest, men den är inte så speciell. Favoritbanan finns nog i Uppsala i Sverige. Den var bra att hoppa och trixa på.

Förutom banan och idrottaren är också cykeln en essentiell del av BMX. Sittnikows cykel är vit och verkar liten, men det är inte vilken Jopo som helst och tränare Roger ser till att den är i toppskick inför tävlingar.

– Denna är mycket mindre än en vanlig cykel. Man kan ha två olika pedaler: med och utan lås för fötterna. Sadeln och däcken är också mindre, berättar hon om sin cykel.

Spelar det någon roll om man har pedaler med lås eller utan?

– Jag tycker inte att det spelar någon roll, men vissa tycker att man kan trampa bättre med den ena varianten.

– Men om du till exempel hoppar med pedaler utan lås kan dina fötter vingla hur som helst. Med lås kan du trycka upp dina fötter bättre utan att de faller från pedalerna.

OS motiverar

Under BMX-lopp gäller det dock inte att hoppa alltför mycket i onödan. Det är tuffa tävlingar där det som bäst kan tävla åtta åkare sida vid sida på den ungefär fem meter breda banan om vem som kommer i mål snabbast. Nästan vad som helst kan vara farligt under en tävling, berättar Sittnikow.

– Du kan falla vid porten eller ute på banan, eller hoppa på någon, eller falla i en kurva och förorsaka en dominoeffekt där flera åkare faller. I princip kan du falla var som helst och hur som helst.

Under tävlingar strävar hon efter att vara försiktig ute på banan och att försöka passera medtävlare i stället för att vara med i klungan.

– Det lönar sig att vara klok och tänka efter var man kör. Du kan inte bara köra rakt på och segra. Ifall jag befinner mig i en klunga försöker jag hitta den minsta öppningen för att komma förbi, förklarar hon om sin taktik under lopp.

– Det kan vara ganska tufft spel ute på banan och det skuffas en hel del.

Trots att det finns risker och tävlare skadar sig ämnar Sittnikow att fortsätta åka BMX. Framtidsplanerna är inte huggna i sten, men åtminstone en dröm och målsättning finns: olympiska spelen. BMX infördes som OS-gren till sommarspelen i Beijing 2008.

– Jag har varit med i EM och VM – det var roligt och lite större tävlingar med mer nytt att uppleva. Men drömmen är att delta i OS någon gång.

Profil

Diana Sittnikow

Ålder: 12

Hemort: Grankulla

Ska börja högstadiet i Hagelstamska skolan

Främsta meriter: fyrfaldig FM-guldmedaljör, två stycken nordiska mästerskap

Gör sitt tredje nordiska mästerskap i Köpenhamn

Förebild inom BMX: Alise Post

Framtidsdröm: att tävla i Olympiska spelen

Favoritsyssla under sommaren: att äta glass, favoritsmak cookie dough

Övriga hobbyer: scout i scoutkåren Vikingaflickorna

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46