Färskt medborgarinitiativ vill förbjuda mikroplast i kosmetika

Tandkrämer och ansikts- och kroppsvårdsprodukter kan innehålla mikroplast i form av små skrubbande partiklar.Bild: Niklas Tallqvist

I januari meddelade Sverige att man förbjuder användningen av mikroplaster i en del kosmetiska produkter. Nu har ett medborgarinitiativ skapats för att Finland ska följa grannlandets exempel.

Mikroplaster är små, till sin diameter mindre än 5 millimeter stora, fasta partiklar som inte löses upp i vatten. De små plastpartiklarna som spolas ut i vattendragen är ett växande miljöproblem. Bland annat bildäck, konstgräs och syntetiska fibrer i klädindustrin bidrar till problemet men också tandkrämer och ansikts- och kroppsvårdsprodukter kan innehålla mikroplast i form av små skrubbande partiklar.

Skaparna av ett medborgarinitiativ som startats i måndags vill förbjuda import, försäljning eller tillverkning av kosmetiska produkter som innehåller mikroplaster i Finland. Initiativtagarna hävdar att mikroplaster kan ersättas med miljövänligare alternativ och att sådana produkter redan finns på marknaden. Dessutom har bland annat Sverige, Storbritannien och USA redan förbjudit, eller kommer att förbjuda, användningen av mikroplaster i kosmetiska produkter.

Enligt en utredning som branschorganisationen Cosmetics Europe gjort minskade användningen av mikroplast i kosmetiska produkter med 82 procent mellan åren 2012 och 2015. Samma organisation har rekommenderat att kosmetikaindustrin skulle avstå från användningen av mikroplaster senast 2020.

Initiativtagarna anser att rekommendationer inte räcker till och att det bästa sättet att bekämpa miljöbelastningen i det här sammanhanget är att genom lagstiftning förbjuda användningen av mikroplaster inom kosmetikaindustrin.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA publicerade i januari EU-kommissionens plaststrategi. Kommissionen har gett ECHA i uppdrag att förbereda eventuella begränsningar till användningen av mikroplast och oxo-plast. Oxo-plast är en typ av plast som innehåller ämnen som får materialet att under vissa omständigheter oxideras och brytas ned i snabb takt. Oxo-plast används bland annat i butikskassar och förpackningar för snabbmat.

Här kan du läsa HBL:s artikel om appar som hjälper att undvika kosmetiska produkter som innehåller mikroplaster.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33