Färsk kampanj vill ändra på definitionen av våldtäkt

Samtycke ska vara en självklarhet, anser initiativtagarna till kampanjen. Bild: Mostphotos

Ett antal privatpersoner, frivilligorganisationer, ungdomsförbund och partier har dragit i gång en kampanj vars målsättning är att omdefiniera brottsrekvisitet för våldtäkt i strafflagen och framhäva vikten av samtycke.

Initiativet framskrider under namnet Suostumus2018, på svenska Samtycke2018.

–  Samtycke2018 har som mål att ändra på definitionen av våldtäkt så att den respekterar och beaktar varje individs självbestämmanderätt. Vi välkomnar alla aktörer med i kampanjen, säger teamet bakom kampanjen i ett pressmeddelande.

Oberoende av bakgrund är alla privatpersoner, förbund och andra aktörer välkomna att delta i arbetet.

I nuläget är det främsta brottsrekvisitet för våldtäkt att utövaren tvingar offret till sex med våld eller hot om våld. Kampanjen vill i stället utgå från uteblivet samtycke.

#Metoo, #dammenbrister och #memyös har uppmärksammat sexuella trakasserier och satt fart på diskussionen kring självbestämmanderätt och samtycke. Kampanjens initiativtagare anser att Finlands lagstiftning ännu har stora brister på den punkten.

– Det här borde vara en självklarhet, men eftersom det inte är det koncentrerar vi oss nu på kampanjen och jobbar för en förändring, säger Bicca Olin, som varit med och sätta i gång kampanjen.

Just nu jobbar initiativtagarna med grundandet av en förening för att organisera Suostumus2018-kampanjen. Initiativtagarna ska också skapa ett medborgarinitiativ för att ändra på strafflagen.

Bland andra är Amnesty, Kvinnosaksförbundet Unionen, Monika-Naiset liitto, Kvinnolinjen i Finland och kampanjen #dammenbrister med i kampanjen. Också opinionsbildare från olika hörn av det politiska fältet har uppgett sitt stöd.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54