Farsaktig avslutning i skid-VM

Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Skid-VM gick ändå över förväntningarna för Finland.

Om några veckor kommer vi att komma ihåg VM i Oberstdorf för damernas sensationella stafettbrons, Ilkka Herolas välförtjänta silver, och Ristomatti Hakolas och Joni Mäkis bragdmedalj i lagsprinten.

För tillfället har bilderna av Iivo Niskanen som slänger sina skidor i snön etsat sig fast i näthinnan. Finlands vallningsteam lyckades till 95 procent utmärkt under hela de två veckorna i skid-VM. En enorm kontrast till de liknande förhållandena i Seefeld 2019 eller i Falun 2015.

Men i det mest kritiska skedet av avslutningssträckan, 50 km klassiskt, hade Niskanen ett par skidor som inte fungerade tillräckligt bra i kampen mot Klæbo, Bolsjunov och Iversen. Finlands på förhand sett största medaljhopp hade ingen chans att slåss om guld.

Femmilens slutuppgörelse blev annars också en fars. Vinnaren, Norges Johannes Høsflot Klæbo blev diskad efter att ha trasslat ihop sig med ryssen Alexander Bolsjunov. En liknande situation som fick Bolsjunov att ge sig på Joni Mäki i världscupen i Lahtis. Skillnaden att det här var klassisk stil, inte skate, och Klæbo försökte inte klippa till Bolsjunov. Men Bolsjunovs stav gick av. En tråkig incident. Tråkigt för Bolsjunov, som miste sin chans till guld. Samtidigt känns det konstigt att Klæbo blev diskad.

Rysslands lag blev diskat efter den liknande situationen i stafetten i Lahtis, men det var inte på grund av kontakten mellan Mäki och Bolsjunov, utan på grund av Bolsjunovs osportsliga beteende. I VM försökte Klæbo ta sig förbi Bolsjunov på yttre sidan, men kontakten var oavsiktlig, och Bolsjunov bröt sin stav då han placerade den mellan sina egna skidor. Återstår att se om beslutet blir ändrat i högre instans. Guldet gick ju ändå till Norge, till Emil Iversen, som sade till NRK att han inte tyckte han förtjänade det.

Bolsjunov vägrade att dra på sig silvermedaljen under medaljceremonin. Det är inte snyggt. Tidigare under VM väckte Bolsjunov uppmärksamhet då han inte gratulerade sin lagkamrat Gleb Retivykh efter bronset i lagsprinten.

Iivo Niskanen lyckades inte leva upp till sina egna och publikens förväntningar i 50 km i VM. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

VM i Oberstdorf gick klart över förväntningarna för Finland. I synnerhet hade ingen förväntat sig att damerna skulle vara med i medaljstriden i stafetten. Stafetter är alltid oberäkneliga. Guldfavoriten Sverige vallade bort sig totalt, Krista Pärmäkoski gjorde säsongens bästa lopp, och ett tu tre hade Finland brons.

Individuellt var det ingen av kvinnorna som briljerade. Katri Lylynperäs åttonde plats i sprint, evigt unga Riitta-Liisa Roponens tionde plats i 10 km fritt, och Krista Pärmäkoskis åttonde plats i 30 km klassiskt var ljuspunkterna. Själv skulle jag också lyfta fram unga Johanna Matintalos, Jasmi Joensuus och Vilma Nissinens insatser.

Niskanen var till slut sexa i 50 km klassiskt. Det blev också hans bästa placering i VM. Av herrarna var det till slut bara Ristomatti Hakola och Joni Mäki som lyckades leverera en medalj. Också en mycket välförtjänt medalj efter alla de motgångar särskilt Hakola varit med om under de senaste åren.

Herrarnas stafett blev ett magplask med tanke på de höga förväntningarna. Men allt gick egentligen enligt manuskriptet fram till ankarsträckan. Den tunga banprofilen under fristilssträckorna i kombination med det oerhört jobbiga föret var för mycket för Finlands ankare, Mäki. En snabbare banprofil hade passat honom bättre.

Framför allt visade skid-VM att läget inte är så uselt i Finlands skidåkning som det kanske sett ut under de senaste åren. Det är framför allt i fristil som Finland har det svårast.

Finlands två främsta kort, Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen, var kanske inte riktigt i sin bästa form den här säsongen. Framför allt Pärmäkoski har haft en tung säsong. Då var det extra viktigt för hela laget att andra lyckades överträffa sig själva.

I nordisk kombination har Petter Kukkonen i många år gjort ett bra arbete med det unga laget. I Oberstdorf gav det äntligen utdelning i form av en mästerskapsmedalj. Herolas silver ger säkert ny motivation för hela laget.

Marcus Lindqvist Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning