Fars eller tragedi?

Bild: Lehtikuva/Sakis Mitrolidis

Greklands ekonomi har förbättrats efter den ekonomiska kraschen. Men en märklig rättsprocess kan sätta återhämtningen i fara.

I somras dömdes den tidigare chefen för Greklands statistikmyndighet Andreas Georgiou till två års villkorligt fängelse för tjänstefel. I en annan process kräver åklagaren livstids fängelse för Georgiou för att han orsakade Grekland en ekonomisk förlust på 170 miljarder euro. Det handlar om de lån som Grekland fick av Internationella valutafonden och EU under krisåren 2010–2012.

Andreas Georgiou som arbetade för Internationella valutafonden i USA kallades år 2010 till chef för den nygrundade statistikbyrån Elstat som skulle skapa trovärdig statistik över den grekiska ekonomin.

Georgiou gjorde sitt jobb, och visade att Greklands ekonomi var i mycket sämre skick än den tidigare, manipulerade statistiken hade visat.

Anklagelserna mot Georgiou går ut på att han överdrev budgetunderskottet för att tvinga Grekland att anta de stränga ekonomiska saneringsprogrammen. EU-kommissionen framhåller att statistiken från Elstat under Georgious tid var vederhäftig och pålitlig.

Georgiou lämnade Grekland år 2015 och verkar nu som universitetslärare i USA.

Processerna mot Georgiou uppfattas som ett försök att rentvå det politiska etablissemanget från ansvaret för sammanbrottet i den grekiska ekonomin och de stränga villkoren i stödprogrammen. Om allt elände kan skyllas på en tidigare IMF-tjänsteman finns det inget behov av att reformera förvaltningen och det politiska systemet där tjänster och gentjänster har varit viktiga instrument.

Så här långt kan man se processerna mot Andreas Georgiou som en fars där den som kommer med de dåliga nyheterna får skulden för de händelser nyheterna handlar om.

Men rättegångarna kan leda till att Greklands finansiärer tappar tron på landets vilja och förmåga att reformera de korrupta maktstrukturer som ledde till kraschen. Då förlorar Grekland den trovärdighet som krävs för att kunna lämna stödprogrammen och stå på egna ben igen.

Men om EU och IMF ser att landet återgår till det gamla systemet blir det inga fler stödprogram och då kastas Grekland ned i en finansiell avgrund. Då övergår farsen till tragedi för de hårt prövade grekerna.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning