Färre terrorattacker men mer komplicerade hot

En filippinsk soldat vid vapen, ammunition, uniformer och flaggor som beslagtogs under en offensiv mot IS-kopplade jihadister i staden Marawi i fjol. Bild: TT/AP/Bullit Marquez

Med ett militärt pressat IS föll antalet terrorattacker radikalt i världen i fjol, enligt en amerikansk regeringsrapport.Men extremistgrupperna har å andra sidan anpassat sig till läget och gjort terrorhotet mycket mera komplicerat.

Enligt utrikesdepartementet i Washington minskade antalet terrorattacker i världen med 23 procent i fjol jämfört med 2016, medan antalet dödsoffer sjönk med 27 procent. Förklaringen står i stort sett att finna i att terrorgruppen IS pressats tillbaka och princip besegrats militärt i Irak och Syrien, enligt rapporten till kongressen.

Men samtidigt har hoten från terrorrörelserna blivit mer komplexa och svåra att bemöta.

Har decentraliserats

"De har blivit mer skingrade och hemliga, och använder internet för att inspirera anhängare på distans till attacker och som ett resultat har de gjort sig mindre känsliga för konventionella militära åtgärder. Återvändandet eller förflyttningen av utländska terrorister från slagfältet har också bidragit till en växande kader av erfarna, kvalificerade och sammankopplade terrornätverk som kan planera och utföra terrorattacker", står det i rapporten.

Grupper som IS och al-Qaida har omgrupperat sig och decentraliserats. De har också förmåga att utföra attacker med hjälp av enklare kemiska vapen och drönare.

"Tålmodig motståndare"

Även om IS är illa tilltygat utförde gruppen attacker i USA, Storbritannien, Egypten, Spanien och Filippinerna i fjol. Dessutom hotar nu IS i större utsträckning kinesiska intressen sedan kinesiska medborgare anslutit sig.

Nathan Sales, koordinatör för kontraterrorism på USA:s utrikesdepartement, pekar också på att al-Qaida – som i flera år agerat i skuggan av IS – fortfarande är en mycket farlig rörelse. Den låg bland annat bakom attacken i Somalias huvudstad Mogadishu i oktober i fjol där över 300 människor dödades.

– al-Qaida är en beslutsam och tålmodig motståndare, säger Sales.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning