Färre sexualbrott men flera grova misshandelsfall i Helsingfors

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Helsingforspolisens brottstatistik för tiden januari-september visar att bland annat sexualbrotten, inbrotten och våldsbrotten minskade jämfört med år 2016.

335 våldsbrott färre än i fjol har registrerats, en minskning med sju procent. Också fallen med familjevåld har minskat.

Oroväckande är att antalet grova misshandelsfall ökat med nästan 30 procent. Dessa sker oftast i privata lägenheter.

– Den gemensamma nämnaren är droger. De grova misshandelsfallen börjar oftast med gnabb i en lägenhet och sedan urartar det hela, säger kriminalöverkommissarie Juhani Vuorisalo vid Helsingforspolisen.

Antalet rån har ökat med tio procent. Gärningsmannen är oftast under tjugo år.

– Många ungdomar tar lärdom av om de åker fast, och det är vi glada för. Bäst är ändå om att det aldrig blir en första gång. Många unga tänker inte på att något som de tar för stöld ändras till brottsrubriceringen rån eller grovt rån om de hotar en annan person med kniv eller något annat vapen. Då räcker det inte med böter utan det kan betyda två års fängelse, säger kriminalkommissarie Mikko Halme från Helsingforspolisen.

Antalet lägenhetsinbrott har nästan halverats. 148 fall färre har registrerats.

- Siffrorna beror främst på två saker. Att en del notoriska inbrottstjuvar sitter i fängelse är en sak. En annan är att de organiserade utländska ligorna inte hittat till Finland i samma utsträckning som tidigare, säger kriminalöverkommissarie Kari Niinimäki.

Antalet ekobrott har minskat med 42 procent.

– I fjol hade vi härvan kring exempelvis Cannonball som ledde till tiotals anmälningar. Omfattande fall som det leder till att statistiken skjuter i höjden. Nu är vi nere på normala siffror, säger kriminalinspektör Ismo Siltamäki.

Sexualbrotten har minskat med cirka 14 procent, främst är det fallen med sexuellt trakasseri som minskat. Siffran där visar på nästan minus 40 procent.

– Sexuella trakasserier av olika slag har varit på tapeten, inte minst i medier. Det har säkert inverkat, säger Vuorisalo som uppmanar alla som misstänker sig ha blivit sexuellt utnyttjad på något sätt att kontakta polisen.

– Utan att den målsägande tar kontakt är sexualbrott i princip omöjliga att lösa för polisen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00