Färre lokaltåg på kustbanan i sommar när banarbeten påverkar trafiken

På kustbanan får passagerare räkna med färre turer i sommar. Bild: HRT/Lauri Eriksson

Från och måndag kan passagerare i närtrafiktågen på kustbanan räkna med en hel del förändringar i tidtabeller och ett reducerat utbud av turer. Orsaken är banarbeten mellan Böle och Helsingfors centralstation.

Sommaren innebär förändringar i kollektivtrafiken och passagerare på kustbanan får räkna med en del undantagsarrangemang i juni och juli.

– Orsaken är att det pågår banarbeten mellan Böle och Helsingfors centralstation och då kan man inte åka tåg lika ofta som normalt. Därför har vi varit tvungna att tillfälligt skära ner på utbudet av tågturer, säger informationsplanerare Joona Packalén på Helsingforsregionens Trafik.

E- och Y-tågen ställs in på vardagar 24.– 30.6 och 15.– 28.7 och trafiken till Sjundeå ersätts med U- och L-tågen.

E-tågen är ställs in på vardagar (på lördagar och söndagar kör tågen som vanligt)

U-tågen har avvikande tidtabell på vardagar i riktning mot Helsingfors kl. 6-22, avgångarna från Kyrkslätt var 30:e minut dvs. kl. xx.27 och xx.57.

L- och U-tågen går från Helsingfors i riktning mot Kyrkslätt samt övriga tider mellan Helsingfors och Kyrkslätt enligt ordinarie tidtabeller.

Y-tågen ställs in och trafiken ersätts med U- och L-tågen

Mer uppgifter om trafiken finns på Helsingforsregionens Trafiks nätsida.

Att Helsingforsregionens Trafik väljer att tillfälligt att skära ner på utbudet under sommaren beror enligt Packalén på att det är betydligt färre passagerare som reser med tågen då än utanför semesterperioden. Packalén ger ändå lite råd för passagerare.

– Speciellt i Köklax och Kyrkslätt lönar det sig att kolla att tidtabellerna för anslutningsbussar fungerar ihop med tågturerna. Här kan det löna sig att reservera extra tid för resandet. Tågen med beteckningen U i trafik mot Helsingfors kan vara försenade på veckoslut, men samtidigt har vi minskat på antalet turer för att säkra att det inte ska bli stora förseningar.

Stiger man på tåget i Böle lönar det sig att noggrant kolla från vilket spår tåget avgår.

– Och det gäller inte bara i sommar. Det gäller till och med nästa år. I Böle pågår flera arbeten som leder till spårändringar, säger Packalén.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning