Färre inbrott i sommarstugor i år

Har du bommat igen din sommarstuga inför vintern? Kom ihåg att plocka bort alla värdesaker och hålla gardinerna öppna. Bild: SPT/Miguel Virkkunen Carvalho

En igenbommad sommarstuga kan utgöra ett begärligt lockbete för tjuvar vintertid. Enligt polisen har antalet inbrott i fritidshus minskat i år.

Polisen har registrerat sammanlagt 905 inbrott i fritidshus under årets första nio månader. Det här innebär att inbrotten har minskat med omkring 27 procent i jämförelse med fjolårets statistik under motsvarande tidsperiod. Största delen av inbrotten förekommer i inre och östra Finland.

– Det är svårt att ange någon klar orsak till siffrorna. Det kan hända att vårt förebyggande upplysningsarbete har tagit skruv, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen görs största delen av inbrotten av inhemska proffs- och vaneförbrytare.

Så värjer du dig mot inbrott i sommarstugan vintertid

Lämna inga värdesaker i stugan.

Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.

Skaffa inbrottslarm och övervakningskameror liksom klistermärken och skyltar som upplyser om dem.

Kom överens med andra villaägare och boende i området att de håller koll på suspekta flanörer och gör en anmälan till polisen om det behövs.

Fotografera den egendom som du lämnar kvar i stugan. Det underlättar polisens arbete efter en stöld.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning