Färre inbrott i sommarstugor i år

Har du bommat igen din sommarstuga inför vintern? Kom ihåg att plocka bort alla värdesaker och hålla gardinerna öppna. Bild: SPT/Miguel Virkkunen Carvalho

En igenbommad sommarstuga kan utgöra ett begärligt lockbete för tjuvar vintertid. Enligt polisen har antalet inbrott i fritidshus minskat i år.

Polisen har registrerat sammanlagt 905 inbrott i fritidshus under årets första nio månader. Det här innebär att inbrotten har minskat med omkring 27 procent i jämförelse med fjolårets statistik under motsvarande tidsperiod. Största delen av inbrotten förekommer i inre och östra Finland.

– Det är svårt att ange någon klar orsak till siffrorna. Det kan hända att vårt förebyggande upplysningsarbete har tagit skruv, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen görs största delen av inbrotten av inhemska proffs- och vaneförbrytare.

Lämna inga värdesaker i stugan.

Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.

Skaffa inbrottslarm och övervakningskameror liksom klistermärken och skyltar som upplyser om dem.

Kom överens med andra villaägare och boende i området att de håller koll på suspekta flanörer och gör en anmälan till polisen om det behövs.

Fotografera den egendom som du lämnar kvar i stugan. Det underlättar polisens arbete efter en stöld.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning