Färre hbtq-personer i Hollywoodfilmer

Emma Stone som Billie Jean King i "Battle of the sexes" är en av få skildringar av en hbtq-rollfigur på film 2017. Bild: AP/Melinda Sue Gordon-Fox

Representationen av hbtq-personer i filmer från de stora filmbolagen i Hollywood gick ned under förra året, visar en rapport.

Det är intresseorganisationen Glaad (Gay & lesbian alliance against defamation) som mätt förekomsten av hbtq-personer i film. För första gången sedan mätningarna började har förekomsten vänt nedåt.

Bara 14 av de 109 granskade filmerna från 2017 innehöll en person med hbtq-bakgrund, vilket motsvarar 12,8 procent. Förra året var siffran 18,4 procent. Organisationen noterar att inte en enda av filmerna innehåller en transperson.

Nu uppmanar man de sju största filmbolagen i Hollywood att jobba med frågan, för att kunna nå ett mål där 20 procent av karaktärerna ska ha hbtq-bakgrund senast år 2021.

– När framgångsrika filmer som "Wonder woman" och "Black panther" visat att publiken vill se manus med mångfald och historier som inte berättats förut finns det ingen anledning för de stora filmbolagen att prestera ett sådant här lågt resultat, säger Glaads ordförande Sarah Kate Ellis, enligt Entertainment world.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning