Färre Esbotåg under kvällen – tågens "trafikljus" klickade

Flera tåg ställs in i fredagsrusningen i riktning mot Esbo, Kyrkslätt och Åbo. Arkivbild. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Linjesäkringsfel gjorde att vartannat E-tåg till Köklax plockades ur tidtabellen under fredagseftermiddagen och -kvällen.

Regiontrafiken HRT ställde in en del av tågen mot Esbo och Kyrkslätt för resten av fredagen. Orsaken var ett fel i de optiska signalerna i säkerhetstekniken på Kustbanan.

– Felet uppstod på sträckan mellan Kera och Domsby i riktning mot Kyrkslätt efter servicearbeten förra natten. Tågen fick lov att köra förbi stället "mot rött ljus" med sänkt hastighet om högst 50 kilometer i timmen, säger trafikchef Mari Helander vid Fintraffic, som sköter trafikövervakningen.

Vid 18-tiden på kvällen var enstaka tåg ännu försenade i upptill 40 minuter på Kustbanan. Vartannat E-tåg från Helsingfors till Köklax förblev inställda tills turerna normalt övergick till gles tidtabell under kvällen.

De enda E-tåg som kördes var de som avgick från Helsingfors strax före hel timme. I motsvarande riktning körs tåg från Köklax med avgång 35 minuter efter hel timme.

Arbetena med säkerhetstekniken väntas fortsätta natten mot lördag. Därefter torde allt återgå till det normala på lördag.

Fyra företag och myndigheter är involverade i tåglogistiken: Fintraffic som sköter trafiksäkringen, Trafikledsverket som driver banan, VR som kör tågen och regiontrafiken HRT som samordnar kollektivtrafiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning