Färre döda i vägtrafiken jämfört med i fjol

Olyckan där en elsparkcyklist blev påkörd av en buss i Åbo i augusti är en av 25 olyckor där en cyklist eller fotgängare dött. I de övriga har 12 fotgängare och 12 vanliga cyklister omkommit. Bild: Jean Lindén/SPT

Under januari–augusti dog 157 personer i vägtrafiken. Det är den lägsta siffran på tre år.

Mellan januari och augusti i år omkom 157 personer i vägtrafiken, uppger Institutet för olycksinformation. Antalet är 12 färre än under motsvarande period i fjol och 16 färre än för två år sedan.

Även antalet olyckor som lett till dödsfall har minskat: från 157 i fjol till 141 i år.

Både antalet döda och antalet olyckor är det lägsta sedan år 2018.

Färre olyckor med flera motorfordon

I 116 stycken av årets dödsolyckor var enbart motorfordon inblandade. Det är det lägsta antalet på fem år.

Minskningen beror framförallt på det förhållandevis lilla antalet olyckor där flera motorfordon var iblandade. Deras antal var nu 56, vilket är hela 15 färre än för två år sedan.

De övriga dödsolyckorna där enbart motorfordon var inblandade var singelolyckor. Deras antal var nu 60, vilket är relativt normalt.

I 25 av årets 141 dödsolyckor var det cyklister eller fotgängare som dog. Hit räknas även olyckan i Åbo där en person på elsparkcykel omkom. Antalet är 7 färre än under januari–augusti i fjol.

De under 21 utmärkte sig på sommaren

Ser man i detalj på hur olyckorna skett så är avkörningsolyckor den vanligaste typen av dödsolycka hittills i år. Deras antal är 51.

Den olyckstyp som har minskat mest är kollisioner mellan fordon vars färdvägar korsat varandra. Antalet var nu 7, vilket är det lägsta på fem år.

Institutet för olycksinformation konstaterar att förare som är yngre än 21 år utmärkte sig under perioden maj–augusti, då de orsakade 14 dödsolyckor. Det är den högsta siffran på fem år. Bland de olyckorna finns ovanligt många mc-olyckor.

Kalle Parkkari, chef för trafiksäkerhet vid institutet, säger att rusmedel, trötthet och bristande körvana ofta märks bakom de ungas olyckor.

Egentliga Finland: 12 olyckor, 12 döda (samma som i fjol).

Österbotten: 4 olyckor, 4 döda (samma som i fjol).

Nyland: 25 olyckor, 28 döda (7 färre olyckor och 5 färre döda än i fjol).

Helsingfors: 5 olyckor, 5 döda (+1 jämfört med i fjol både gällande olyckor och dödstal).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning