Färre bussar och tåg, nya rutter på Drumsö – så kör HRT med vintertidtabeller

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen kör enligt vintertidtabeller från och med den 10.8. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Coronakrisen har drabbat kollektivtrafiken hårt, vilket innebär att Helsingforsregionens trafik (HRT) varit tvungen att lägga ner en del linjer och minska på antalet avgångar.

HRT meddelar om förändringar i huvudstadsregionens kollektivtrafik i samband med återgången till vintertidtabellerna. Förändringarna, som träder i kraft den 10 augusti, drabbar framför allt buss- och tågtrafiken. Eftersom antalet resenärer ännu inte ligger på samma nivåer som innan pandemin minskar man bland annat antalet buss- och tågturer under rusningstiden. Enligt HRT handlar det främst om sådana rutter och avgångar som sedan tidigare endast haft få resenärer.

På grund av den ansträngda ekonomin kan HRT inte heller genomföra en del av de förbättringar som man slagit fast tidigare. Trots detta kommer exempelvis metron att köra med den kortare 2,5-minuters intervallen under morgon- och kvällsrusningen. Också spårvagnarna kommer att återgå till normala vintertidtabeller.

En av de främsta förändringarna är att rutterna och numren för bussarna i Drumsö ska förnyas helt och hållet. Dessutom återintroducerar man bussförbindelsen mellan Drumsö och Kampen. Här kan du läsa mera (på finska).

Inom tågtrafiken kommer sparåtgärderna att synas i form av glesare trafik under kvällarna.

Alla förändringar finns redan nu i Reseplaneraren då man söker med datumet 10.8 eller senare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning