Goda nyheter – färre bränder i Amazonas

Militärer bistår i släckningsarbetet i den brasilianska delstaten Rondonia. Arkivbild från den 29 augusti. Bild: Luis Andres Henao/TT-AP

Antalet bränder som härjar i brasilianska Amazonas har minskat – dels tack vare den militära insats som satts in, dels tack vare vädret.

Under september månad härjade 36 procent färre bränder i regnskogen jämfört med augusti. Det var också det lägsta antalet bränder i en septembermånad sedan 2013.

När bränderna rasade som mest i augusti månad visade Brasiliens rymdforskningsinstitut att det dittills varit det värsta året för Amazonas sedan 2010, vilket väckte stor uppmärksamhet världen över. När man räknar in den senaste månaden, då skogen klarade sig undan lite bättre, är året det värsta sedan 2017.

Den brasilianska regeringen lät militären bistå släckningsarbetet i slutet av augusti och det har gjort viss skillnad, även om den inte kan finnas på plats i hela Amazonas, säger professor Maria Silva Dias vid universitetet i São Paulo.

– Vädret hjälpte till viss del. Där det regnade släcktes bränder, säger hon.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning