Färre älgkrockar men hjortstammen har trefaldigats på 20 år

Kollisioner med hjortar kan skada bilen, men det leder inte till personskador lika ofta som i älgolyckor. Bild: Pixabay

Hjortdjurskollisioner blir vanligare i takt med att hjortstammen växer.

Antalet älgkollisioner som orsakar allvarligare skador har sjunkit de senaste 20 åren, men samtidigt syns den explosionsartade tillväxten i hjortstammen i försäkringsstatistiken, skriver Lokal-Tapiola i ett pressmeddelande.

Årligen inträffar kring 12 000 viltolyckor på vägarna, av dem var knappt 2 000 älgolyckor och drygt 6 000 hjortolyckor förra året. På tjugo år har älgstammen minskat med sjuttio procent, medan hjortarna ökat med trehundra procent.

– Olyckorna har ett direkt samband med storleken på älg- och hjortstammen, säger trafiksäkerhetsexpert Markus Nieminen i pressmeddelandet.

I början av årtusendet inträffade kring 3 000 älgolyckor, medan hjortolyckorna enligt Nieminen var betydligt färre än i dag. Det finns däremot inte exakta siffror på hjortkollisioner.

I dag skadar sig ändå färre personer i djurkollisionerna, eftersom det är betydligt vanligare med personskador i älgkollisioner än i hjortkollisioner.

– För att förbättra trafiksäkerheten har man för kommande höst beviljat fler jaktlicenser än tidigare på vitsvanshjortar. Det återstår att se om det finns tillräckligt med jägare för att fälla det antal hjortar som det har beviljats licenser för, säger Nieminen i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning