Farligt promenera i Centralparken

"Det är farligt att promenera i Centralparken, cyklisterna svischar i full fart förbi utan att använda ringklocka."

Jag älskar att promenera, i sällskap av min man, vänner och med min kära hund, i Centralparken. Att bo nära, kunna njuta av naturen även om man bor i stan och att se hur miljömedvetna Helsingforsbor cyklar är både en glädje och plåga. Man kan inte slappna av helt.

Det är farligt att promenera i Centralparken, cyklisterna svischar i full fart förbi utan att använda ringklocka. Den ska man använda för att tala om att man kommer, precis som bilar tutar.

Man är duktig på att använda reflexer och lampa på cykeln för att synas i mörkret, men farten dämpas inte heller av mörkret, folk kör som dårar och värst är det i korsningar med liten backe innan, här flyger cyklister fram en efter en.

Inte tänker man på de gamla som inte har förmågan att flytta sig lika fort som unga, grupper av barn som upplever skog och mark, de som joggar och tränar, hunden som blir rädd och hur respektlöst är det inte mot alla djur som bor i skogen, samt alla hästar.

Centralparken är för alla, inte bara cyklister. Skulle motsvarande hända i biltrafiken, ja, då skulle man snabbt vara framme och återgärda detta, men för dem som promenerar utgör cyklister en motsvarande fara.

Måste det verkligen hända en riktigt otäck olycka, som att någon blir påkörd, innan folk slutar köra rally året om i Centralparken?

Om man inte har trafikvett, ska man inte cykla. Man måste följa reglerna, precis som när man kör bil.

Jag är ung och cyklar också ofta, även i Centralparken, men jag använder mig av ringklockan.

Nina Glad Helsingfors

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning