Farliga lekar i den globala sandlådan

Bild: Wilfred Hildonen

Vilka länder som till syvende och sist drabbas av de nya amerikanska ståltullarna, om några alls, är ännu oklart. President Donald Trump har startat något som kanske ännu inte är ett handelskrig men åtminstone är ett nytt storgräl med länder han borde förstå att vara vän med.

Trump är ändå så snabb i vändningarna att det inte är lätt att hänga med, inte ens för länder som berörs av Trumps planerade tullar, sanktioner eller andra utspel. Mycket av det vi ser nu kan vara begravet om ett per veckor.

Men minns ni den där stora buffliga typen, den som skröt om allt den hade, om hur stark den var och hur det inte lönade sig att sätta sig upp mot den, för då skulle det gå illa. Ingen gillade egentligen att leka med den där typen, men trots det dominerade den i sandlådan och på skolgården och hade ett par trogna vapendragare vid sin sida.

Ordkriget mellan Donald Trump och framför allt EU påminner i mångt och mycket om grälen i sandlådan. Om du inför tullar på stål och aluminium så inför jag tullar på dina motorcyklar, på ditt jordnötssmör och på dina jeans. Låter det som vuxna, högt uppsatta politiska beslutsfattare? Tyvärr inte.

Det farliga är att tullar och tullar som införs som svar på tullar hotar inte bara världsekonomin, utan också den globala frihandel som med möda byggts upp under årtionden. En frihandel som behövs, därför att få länder klarar sig på egen hand. Frihandel har gjort världens länder beroende av varandra, både på gott och på ont. Och det går alltid snabbare att förstöra än att bygga upp.

Adam Smiths tankar från 1700-talet om att man inte ska producera det man kan köpa billigare på annat håll är fortfarande en av frihandelns grundpelare. Mycket har hänt sedan dess, men grunden finns kvar.

WTO:s statistik från i fjol visar att handelshindren nu är på sin lägsta nivå sedan 2008. Den statistiken kan president Donald Trump ställa på huvudet snabbt.

Protektionism leder i slutändan till uppblåsta, ineffektiva producenter som förser konsumenter med förlegade, oattraktiva produkter. Det i sin tur innebär att fabriker stängs och till att arbetstillfällen går förlorade alla protektionistiska åtgärder och alla stöd till trots, skriver WTO.

I fredags sällade sig Finlands färska utrikeshandelsminister Anne-Mari Virolainen (Saml) till dem som beklagade Trumps utspel. I ett uttalande konstaterar Virolainen att stål- och aluminiumproduktionen inom EU på inget sätt hotar den nationella säkerheten i USA. I Finland är man däremot bekymrad över effekten på arbetstillfällen och på konkurrenskraften både inom EU och i USA, konstaterar Virolainen.

Även i Sverige är oron för att Trump ska genomföra sitt hot stor. Där skulle bilindustrin bli en av de stora förlorarna. Men svenska ekonomer påpekar att ett handelskrig inte är bra för något land som är beroende av sin export. Exportberoende gäller både Finland och Sverige.

Nu är det inte sagt att ståltullarna blir verklighet, åtminstone i den omfattning Trump först meddelade. Den amerikanska presidenten har inte blivit känd för att vara särskilt konsekvent i sina beslut.

Men om det blir ett handelskrig, ja då känns det ofattbart att de som borde vara kloka politiker med vett och vilje förstör möjligheterna till ekonomisk tillväxt, en tillväxt som så väl behövs. Det är det kamraterna i sandlådan nu försöker få sagt.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning