Farlig misshandel i damligan – rekordlång avstängning

Emilia Varpula (andra från höger) tillsammans med sina lagkamrater Helen Puputti (t.v.), Anna Kilponen, Jenna Suokko och Sanni Vanhanen i förra vårens slutspel. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

TPS Maija Otamo misshandlade Ilvesspelaren Emilia Varpula med sin klubba. Enligt Yle har Otamo blivit dömd till en rekordlång avstängning i damligan.

Det återstod bara nio sekunder av tredje perioden när det brakade loss i söndagens match mellan TPS och Ilves i damernas ishockeyliga. Hemmalaget Ilves Emilia Varpula hade fått en två minuters utvisning för en regelvidrig tackling, då hon blev attackerad av TPS-forwarden Maija Otamo, som slog Varpula i huvudet med klubban.

Varpula blev förd till sjukhus med ambulans. Hon drabbades av en hjärnskakning.

Damligan har bestämt att Otamo blir avstängd i sex matcher för sitt tilltag, uppger Yle Urheilu. Det är veterligen den längsta avstängningen i damligans historia.

Enligt disciplinutskottets utlåtande, som Yle Urheilu tagit del av, crosscheckade Otamo Varpula med sin klubba så hon föll mot sargen. Då Varpula försökte ta sig upp slog Otamo henne igen.

– Det var skrämmande och såg illa ut. Jag tycker det var en obehaglig och dum situation. Det hör inte hemma i ishockeyn, sade Ilves chefstränare Linda Leppänen efter matchen till Aamulehti.

Enligt disciplinutskottet var Otamos reaktion en "ensidig hämndaktion". Hon agerade "överdrivet, farligt och på ett sätt som inte hör hemma i spelet".

– I synnerhet i det andra slaget måste man beakta motståndarens i praktiken försvarslösa och därmed sårbara position. Handlingarna medförde en betydande skaderisk, som i det här fallet konkretiserades som en skada för motståndaren, står det i disciplinutskottets beslut, enligt Yle Urheilu.

Det utdelades totalt 75 utvisningsminuter efter kalabaliken i slutsekunderna. TPS-spelaren Estelle Duvin och Ilves Elli Suoranta har också blivit avstängda i en match.

Ilves vann söndagens match med 3-0. Under lördagen möttes lagen i Åbo och även då var Ilves bättre, med målen 3-2.

– Segrarna är inte så viktiga när det handlar om hälsan. Förhoppningsvis blir bli av med det där i ishockeyn, sade Leppänen till Aamulehti.

Varpula är enligt Yle hemma och återhämtar sig från hjärnskakningen. K-Espoo leder damligan efter fem omgångar, HIFK är tvåa med en match mindre spelad, och Kärpät är trea, med två matcher mindre. Ilves är sexa och TPS är sjua.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning