Färjorna får ta passagerare till Finland igen – förbereder sig med desinficeringsautomater

Tallink Silja har byggt ett extra tvättställ vid en av restaurangerna på Baltic Princess som åker Åbo-Stockholm. Bild: Mikael Piippo/SPT

Från och med i dag, torsdag, får man igen åka med passagerarfärja till Finland om man har en giltig orsak.

Från och med torsdagen börjar passagerarfärjorna ta emot personer som ska resa till Finland för arbete eller annan nödvändig orsak och finländare som ska återvända till hemlandet.

Tallink Silja skriver i ett pressmeddelande att fartygens passagerarkapacitet under den första månaden är max hälften av den normala. Alla passagerarfärjor är ännu inte i trafik. Tallink Silja har placerat ut många handdesinficeringsautomater i de allmänna utrymmena. I den mån det är möjligt har man också byggt extra tvättställ, till exempel i anslutning till restauranger.

Både Tallink Silja och Viking Line meddelar att de extra ofta torkar av och desinficerar ytor som människor ofta rör vid – som handtag och räcken.

Tallink Silja och Viking Line åker rutterna Åbo-Stockholm, Helsingfors-Stockholm och Helsingfors-Tallinn.

Rederierna har hittills följt regeringens rekommendation om att inte sälja några biljetter till Finland. Restriktionerna har lättat en aning efter den 13 maj.

Under tiden 14.5–14.6 får man ta sig till Finland av följande skäl:

Återresa till landet.

Arbetsrelaterad resa.

Träffa en nära anhörig.

Andra ärenden för vilka det är nödvändigt att vara fysiskt närvarande.

Fritidsresor, som att vara på sommarstugan, är inte godtagbara orsaker för utlänningar att resa till Finland.

Däremot får man resa till sin stuga för att utföra nödvändigt underhållsarbete på fastigheten.

Gränsbevakningen fattar beslut om huruvida förutsättningarna för inresa uppfylls vid in- och utresekontroller.

Källa: Gränsbevakningsväsendet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning