Färgerna tar över i Böles betongdjungel – de nya gatukonstverken ska pigga upp den gråa stadsdelen

Urban konst. Snart ska östra Böle prydas av både stora också små väggmålningar. Bild: Helsinki Urban Art

De gråa betongytorna i östra Böle ska i augusti få piggare färger då flera gatukonstnärer målar upp sina verk på väggar, trappor och broar runtom i stadsdelen.

Den gråa betongstadsdelen Böle kommer att småningom börja förvandlas till ett färgglatt konstverk. De kommande veckorna kommer nämligen nya gatukonstverk av flera internationella gatukonstnärer växa fram på väggar runtom i östra Böle.

– Många ser Böle som en grå och dyster stadsdel där all kultur endast finns undangömd i Mässcentret. Vi vill utnyttja de tomma ytorna i Böle och skapa något fräscht, säger Jaakko Blomberg som leder Helsinki Urban Arts projekt med syftet att lösa samhälleliga problem i Helsingfors genom konst och aktivism.

Grådaskigt. Bland annat den här rampen vill Helsinki Urban Art förvandla till ett konstverk. Bild: Helsinki Urban Art

På upptäcktsfärd. Snart kan Böleborna utforska sina hemknutar och hitta konstverk gömda i vrårna. Bland annat här planeras en gatumålning. Bild: Helsinki Urban Art

Osynliga vrår blir sevärdheter

Konsten ska sprida sig över såväl husväggar som trappor, längs med broar och räcken. Böles alla osynliga hörn och knutar ska förvandlas till sevärdheter som glädjer invånarna och lockar folk till stadsdelen.

– Vi vill genom gatukonsten få människor att se på olika stadsdelar på ett nytt sätt. Östra Böle har inget direkt positivt rykte så det här kanske kan locka folk till att ge stället en ny chans, förklarar Blomberg.

Böle var enligt honom ett naturligt val till gatukonstsstadsdel just på grund av sin grådaskighet.

– Att en dag utnyttja den betongdjungel som Böle är till konst har varit min plan redan länge. På den senaste tiden har folks attityder gentemot gatukonst blivit allt mer liberala och nu verkar vårt samhälle vara redo att pryda stadsbilden med konstverk.

Digital konst. Bland annat estniska Edward von Longus verk kommer att pryda Böle. Konstnärens schablonmålningar väcks till liv med hjälp av smarttelefonen. Bild: RUUDU RAHUMARU/Helsinki Urban Art

Muralmålning. Många tänker på stora väggmålningar då de hör ordet gatukonst men det kan också handla om betydligt mindre verk, påminner Jaakko Blomberg. Bild: Helsinki Urban Art

Fortgående projekt

De konstverk som ska målas i augusti är bara början på ett längre projekt. Mera målningar kommer att pryda Böle även senare under hösten och i maj nästa vår. Planen är att Böle sakta men säkert ska fyllas av gatukonstverk i många olika stilar och storlekar och enligt Blomberg är tanken att konstnärer som besöker Finland under sina besök alltid ska fylla på med sina egna verk.

– Min vision är att en resa till Böle skulle bli som en upptäcktsfärd: vart du än går kan du plötsligt stöta på en liten målning i någon knut.

Här planeras de första konstverken som målas i augusti

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning