Farfarsbron invigs i dag – Helsingfors bjuder på kaffe och saft

Bild: Johanna Häggblom

Farfarsbron som binder Blåbärslandet till Fiskehamnen invigs med pompa och ståt i dag. Men vem var farfar?

I strålande solsken klipps bandet till bron för fotgängare och cyklister klockan 15.20 i dag. Byggnadskontoret i Helsingfors bjuder stadsborna på saft och kaffe, plus musik och annat program ända till klockan 19. Scouter ser till att det finns sysselsättning för barn, ansiktsmålare och hästar är också på plats.

Bron som är 170 meter lång förkortar vägen från centrum till Högholmen och ger cykelpendlarna ett trevligare alternativ än Brändö bro. Totalt kostade bygget 7 miljoner euro, men det inkluderar också jobb vid stränderna.

– Vi har inte separerat brons kostnader från helheten, säger Ville Alajoki vid byggnadskontoret.

Enligt honom har brobygget gått enligt planerna.

Brospannet ligger åtta meter över vattenytan. Kommer den att bli populär bland fiskare och simhoppare?

– Vi kan inte förbjuda fiskare och om någon hoppar är det på eget ansvar. Mot Blåbärslandet är det grundare och det kör en hel del båtar under bron, säger Ville Alajoki.

Namnet Farfarsbron kommer från brofästet på Blåbärsladet, som ligger på Farfarsudden. Enligt källor på nätet kommer det namnet från släkten Wickman, där farfar är Viktor Wickmanin (1844–1917) som bodde i Sörnäs men flyttade till Blåbärslandet med frun Lovisa och fick åtta barn.

Så här ser dagens program ut:

• 15 öppningstal av Terhi Koulumies (ordförande för nämnden för allmänna arbeten, Saml) och avdelningschef Silja Hyvärinen på byggnadskontoret

• 15.20 bandet klipps

• 15.30 program för barn och andra

• 16.15 Storyville Brass band spelar

• 17 MC KOO spelar

• 17.30 Program för barn på båda sidorna av bron

• 18 Storyville Brass band spelar

Så här såg brobygget ut i juni 2015. Bygget inleddes 2014. Bild: Ksf-media

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning