Fåren lever farligt i augusti

Om vargarna orsakar skador, är det skäl att kontakta områdets rovdjurskontaktperson, rekommenderar Finlands viltcentral. Bild: Mostphotos

I augusti och september är risken för fårskador orsakade av varg som störst, skriver Finlands viltcentral.

Nu under hösten börjar vargens valpar följa med honorna för att öva sig på jakt, och fjolårsvalparna har stötts bort för att de ska söka sig egna revir. Dessa vargar kan söka lätta byten på betesmarker, uppger viltcentralen i ett pressmeddelande.

De senaste åren har vargar i Finland dödat 60–160 får om året. Skadeersättningarna som betalats till djurägarna är 25 000–45 000 euro. Majoriteten av skadorna sker på kända vargrevir. Skador kan emellertid inträffa även i andra områden, eftersom vargar som söker egna revir rör sig långa sträckor.

Skador kan förebyggas på många olika sätt, av vilka det vanligaste är rovdjursstängsel med el. Från Finlands viltcentral kan man ansöka om gratis material till rovdjursstängsel. Andra förebyggande åtgärder är till exempel elledningar som sätts på stängsel, boskapsvaktande hundar, flagglinor samt fördrivning med ljus och ljud, som t.ex. att på betesmarken placera en radio som är inställd på en talkanal.

Om man känner till att det rör sig varg i området, är det skäl att om möjligt ta in djuren till natten eller hålla dem i en separat inhägnad nattetid.

Enligt Naturresursinstitutet Lukes uppskattning omfattade vargbeståndet i Finland i mars totalt 165–190 vargar, vilket var knappt tio procent fler än året innan. Beståndets tyngdpunkt har förskjutits från östra till västra Finland – i mars fanns cirka 70 procent av alla vargar i vårt land i västra Finland.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning