Faran är över – Kina: Raketen har kraschat i Indiska oceanen

Den kinseiska raketen Chang Zheng 5B sköts upp den 29 april med en modul till en blivande kinesisk rymdstation. Bild: Chinatopix via TT-AP

Delar av den kinesiska 18 ton tunga raketen Chang Zheng 5B (Long March 5B), som okontrollerat har rusat mot jorden, har kraschat i Indiska oceanen, enligt kinesiska myndigheter.

Koordinaterna som anges ligger sydväst om Indien och Sri Lanka, rapporterar Reuters.

Raketen uppges ha återinträtt i atmosfären klockan 05.24 finsk tid och rapporten om kraschen kom strax efter klockan 06.

Det mesta av resterna från raketen brann upp på sin väg genom atmosfären, rapporterar kinesisk statlig tv, och det är oklart exakt vilka delar av raketen som har landat i havet.

"Alla som följer #LongMarch5B återinträde kan andas ut. Raketen har kraschat," skriver övervakningssidan space-track.org på Twitter.

Raketen har de senaste dagarna fått en hel värld att hålla andan. Den sköts upp den 29 april för att frakta en modul till Kinas blivande rymdstation och det 18 ton tunga första raketsteget hamnade efter det i omloppsbana kring jorden. Det stod klart att den skulle krascha, frågan var bara när och var?

Slog sönder byggnader

Vrakdelarna har de senaste dagarna fått en hel värld att hålla andan. Så sent som i fjol slog vrakdelar av en annan Chang Zheng 5B-raket sönder byggnader i Elfenbenskusten.

Raketsteget har roterat runt jorden med en hastighet på närmare 30 000 kilometer i timmen, det är ett varv runt jorden på 90 minuter, vilket har gjort det omöjligt att beräkna exakt tid och plats för nedslaget.

Kina har tonat ner riskerna och sagt att det mesta av raketen skulle komma att brinna upp i atmosfären. Störst sannolikhet var att raketen skulle slå ner i något av världshaven, vilket alltså skedde.

"Måste minimera risken"

Samtidigt har såväl ledande astrofysiker som USA:s rymdstyrelse Nasa kritiserat Kina för vårdslöshet.

"Rymdnationer måste minimera risken för människor och egendom i samband med rymdobjekts återinträde och maximera verksamhetens transparensen", säger Nasachefen och tidigare astronauten Bill Nelson i ett uttalande.

"Det är uppenbart att Kina inte tar tillräckligt ansvar för sitt rymdskrot."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning