Far och son fick över 10 år fängelse för grovt narkotikabrott

Ett amfetaminparti på nästan 24 kilo gav långa fängelsedomar för fem personer. De finländska männen bakom beställningen är far och son.

Helsingfors tingsrätt har dömt en far och en son till 10 år och 6 månader fängelse för grovt narkotikabrott. Kim, 59, och Tony, 30, Kjellman beställde nästan 24 kilo amfetamin från Nederländerna via en tredje person.

Den tredje personen, Laimonas Miciulevicius, 34, fick 11 år och 6 månader fängelse för att ha ordnat drogerna medan två kurirer, Dovydas Kryzevicius, 25, och Marius Vagdaris, 30, fick sex och sju år respektive.

Enligt rätten tog far och son Kjellman initiativ till affären. De kontaktade Miciulevicius som i sin tur köpte drogerna, kontaktade kurirerna och skaffade bilar till dem. Kurirerna körde drogerna från Nederländerna till Finland via Estland i två partier.

Tullen kom ligan på spåren när en av finländarna skulle hämta drogerna från en gömma i skogen på Ramsöudden i Nordsjö i Helsingfors. Drogerna smugglades till Finland i bilarnas bensintankar.

Förutom grovt narkotikabrott dömdes Tony Kjellman även för skjutvapenbrott. Kjellman hade en Franz Stock Berlin-pistol av kalibern 7.65 och 56 patroner till den.

Alla fem dömda har överklagat sina domar. Tingsrättens dom kom på tisdagen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39