Får man skämta om coronan, Alfred Backa?

Den österbottniska mentaliteten löper som en röd tråd genom Vasakomikern Alfred Backas humor. Bild: Elsa Kemppainen/SPT

Det är något mänskligt i att skämta om det man är lite rädd för, säger Alfred Backa som firar tio år som heltidskomiker.

När det ser svårt ut ger Alfred Backa karriären som komiker två år till. Hittills har det alltid ordnat sig och Vasabon är i dag en av få som lever på att vara komiker i Finland.

När coronkrisen kom och stängde alla scener gick det så långt att Backa sökte jobb som postutdelare – ett drömyrke från barndomen. Det slutade ändå med att han tryckte upp serietidningar som han åkte runt och sålde till folk.

– Det var inte så glamouröst att dela ut tidningar i regnet, men det hjälpte mig igenom krisen.

Mörka undertoner

Alfred Backa är komikern som inte är rädd för obekväm stämning. Han tampas med ett evigt dilemma: han vill att alla ska gilla honom, men samtidigt vill han vara lite farlig – redan det gör livet obekvämt för Vasakomikern.

Österbottnisk humor är stort i Svenskfinland sedan länge, och Alfred Backa har blivit känd som det bitska alternativet till duon Ted och Kaj och humorgruppen KAJ som tagit de stora scenerna med storm.

Han är den som inte räds mörka undertoner, referenser till udda populärkultur och politiska hänvisningar.

– Hos mig har det alltid funnits ett socialt engagemang som är en drivkraft. Humor ska ha något att säga och stå upp mot makten.

Det blir klasstrid, det blir minoritetsstrid. Det måste alltid finnas en underdog i Alfred Backas historia. Och när han inte läser historieböcker läser han tidningar om Bamse, björnen som står upp för de svaga, för sin tre år gamla dotter.

Men allting är inte på allvar.

– Ibland vill jag också bara bråka. Det är tråkigt om någonting blir så heligt att man inte får driva med det.

Coronaviruset är inte en sådan sak. Backa har redan idkat humor om Finlands och Sveriges sätt att hantera krisen. Han vill förstås inte skoja om offren, men coronan är så utbredd att den berör alla på något sätt. Det är en bra grogrund för humor.

– Det är någonting mänskligt i att skoja om det man är lite rädd för.

Heiman kvar

Berättelsen om uppväxten är som taget ur en film: under skolgången i Oravais, numera Vörå, hävdade Alfred Backa sig genom att vara rolig. Alla skrattade med den blyga pojken i stället för åt honom, och skämten blev ett sätt att klara sig.

Senare, strax efter millennieskiftet, laddade han upp sketcher på nätet. Youtube fanns ännu inte, och de som hittade till hans webbsida var få, men den uppmuntran han fick av folk i omgivningen tände en gnista. I dag firar Alfred Backa tio år som komiker på heltid.

Den österbottniska mentaliteten löper som en röd tråd i Alfred Backas humor, men han vill inte fastna i den.

Han minns när familjen körde förbi ett rosa hus i barndomens Oravais. Alla i trakten förfasade sig. Hus ska ju vara röda eller gula, inte rosa! Men familjens pappa sade: Ska man inte få vara lite annorlunda? Backa lärde sig att värna om det som sticker ut, och mycket har förändrats också i hemtrakterna.

I Österbotten finns självdistansen, och jantelagen är inte så stark som ryktet säger. Det är jordnära och simpelt, man har "heiman" kvar, säger han. Men samtidigt finns en enorm drivkraft att skapa olika projekt och en tendens att lyfta upp varandra.

Alla hembygdstendenser finns i komikern själv samtidigt som han skämtar om dem.

– Jag både gillar och ogillar Österbotten.

Och att ständigt återuppfinna sitt koncept är viktigt, säger Backa och drar en parallell till Bob Dylan. Han slutade göra folksångerna alla älskade honom för och blev kanske mindre omtyckt, men han stagnerade aldrig.

– Annars går karriären till sist ut på att spela för sina 70 år gamla fans på Vasabåten.

Född: 1987 i Österby, nuvarande Vörå, i Österbotten.

Bor: I Vasa med sambon Linnea och dottern Blenda.

Gör: Ståuppkomiker som turnerar runtom i Finland när läget tillåter. Har skrivit boken "Överlevnadshandbok för finlandssvenskar, Finland hundranånting: 1917-2017".

Gillar: Att läsa historieböcker och Bamse.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning