Får inte resa in i USA – sprinttävling i fara

Federico Pellegrino är specialist i sprint. Bild: TT/AP/Urs Flueeler

Federico Pellegrino har under flera säsonger varit en av skidvärldens absolut bästa sprintåkare – men när världscupen ska avgöras får han troligen inte starta.

USA vägrar släppa in honom i landet – på grund av coronaviruset där Italien är ett av de hårdast drabbade länderna.

– Det är det besked vi har just nu, säger Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet, till Expressen.

Tre sprinttävlingar återstår av världscupen i längdåkning – de första två deltävlingarna åks i Quebec,Kanada, den avslutande i Minneapolis, USA.

– I Kanada är det inga problem. Men det är lite mer krångligt i USA. Bestämmelserna vid den amerikanska gränsen är lite tuffare för medborgare i en del specifika länder just nu. De får inte komma in utan 14 dagars karantän, säger Pierre Mignerey till Expressen.

I Minneapolis avgörs med stor sannolikhet slutställningen i sprintcupen på såväl dam- som herrsidan. Svenskorna Linn Svahn och Jonna Sundling ligger just nu etta och tvåa i damcupen. Sverige är inte med på listan över nationer som stoppas i USA.

Federico Pellegrino är förvisso italienare men han har inte varit i sitt hemland sedan virusutbrottet i Italien.

– Nej, jag har ju varit i Skandinavien i flera veckor, sade Pellegrino till NRK i samband med förra veckans tävlingar i Drammen.

Pierre Mignerey jobbar på att hitta en lösning med de amerikanska myndigheterna.

– Om nationer som vill delta inte får det, trots att de har friska åkare – då måste vi nog ställa in tävlingen i USA, säger han till Expressen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning