Får inte resa in i USA – sprinttävling i fara

Federico Pellegrino är specialist i sprint. Bild: TT/AP/Urs Flueeler

Federico Pellegrino har under flera säsonger varit en av skidvärldens absolut bästa sprintåkare – men när världscupen ska avgöras får han troligen inte starta.

USA vägrar släppa in honom i landet – på grund av coronaviruset där Italien är ett av de hårdast drabbade länderna.

– Det är det besked vi har just nu, säger Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet, till Expressen.

Tre sprinttävlingar återstår av världscupen i längdåkning – de första två deltävlingarna åks i Quebec,Kanada, den avslutande i Minneapolis, USA.

– I Kanada är det inga problem. Men det är lite mer krångligt i USA. Bestämmelserna vid den amerikanska gränsen är lite tuffare för medborgare i en del specifika länder just nu. De får inte komma in utan 14 dagars karantän, säger Pierre Mignerey till Expressen.

I Minneapolis avgörs med stor sannolikhet slutställningen i sprintcupen på såväl dam- som herrsidan. Svenskorna Linn Svahn och Jonna Sundling ligger just nu etta och tvåa i damcupen. Sverige är inte med på listan över nationer som stoppas i USA.

Federico Pellegrino är förvisso italienare men han har inte varit i sitt hemland sedan virusutbrottet i Italien.

– Nej, jag har ju varit i Skandinavien i flera veckor, sade Pellegrino till NRK i samband med förra veckans tävlingar i Drammen.

Pierre Mignerey jobbar på att hitta en lösning med de amerikanska myndigheterna.

– Om nationer som vill delta inte får det, trots att de har friska åkare – då måste vi nog ställa in tävlingen i USA, säger han till Expressen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning