Fantastiska Havshagen prisas som fjolårets kulturgärning

Stora mängder betong och gråa nyanser präglar Havshagen. Det har arbetsgruppen Fantastiska Havshagen ofta tagit fasta på. Nu prisas de för sitt arbete.

Det var Helsingfors kultur- och fritidsnämnds kultursektion som på måndagen delade ut priset för årets kulturgärning i Helsingfors 2017. Den här gången var det arbetsgruppen Fantastiska Havshagen (på finska känt som Mahtava Merihaka) som premierades med 5 000 euro för sitt arbete. "Under två år har arbetsgruppen visat Havshagen i ett nytt ljus både för områdets invånare och för andra stadsbor och gjort området mer känt med olika evenemang och jippon", skriver kultursektionen i ett pressmeddelande.

I prismotiveringen konstateras att Fantastiska Havshagen – i arbetsgruppen ingår Joonika Kaukoranta, Mikko "Vilunki" Viljakainen och Liisa Tolonen – har startat en våg av gemenskapliga aktiviteter och visat att betongen är levande: tack vare arbetsgruppens verksamhet har "det oslipat vackra området mitt i staden förändrats från något stort och okänt till en del av Hagnästrakten".

Att stadsdelens betonggrå uppenbarelse ofta fungerat som inspiration syns i de projekt som lyfts fram i prismotiveringen. Arbetsgruppen har ordnat så kallade Betoni-klubbar, gett ut ett gemenskapligt Zine-magasin och en kalender med sloganen "Harmaa on hyvä" ("Grått är bra") samt tillverkat souvenirer av betong. Ofta har områdets invånare involverats i projekten, som i hissutställningen Brutalismin sulot (Brutalismens skönhet).

Kultursektion beviljade priset utifrån förslag som från tidigare prisbelönta. Hedersomnämnanden tillföll biografen Riviera i Berghäll och skateboardparken i Södervik.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00