Fantastisk sommar gjorde Koilahti till ett medaljhopp

Turun Weikots 20-åriga Taika Koilahti har slagit igenom ordentligt i sommar. Hennes personbästa hopp på 664 är alla tiders fjärdelängsta hopp av en finländsk dam. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

Friidrottssommaren 2019 har redan bjudit på en hög imponerande noteringar framför allt av unga idrottare. Därför vänds friidrottsfolkets blickar på Gävle och U23-EM under de fyra kommande dagarna.

Ella Junnilas finska rekord i höjdhopp, Krista Tervos historiska 70-metersbåge i slägga och Taika Koilahtis jätteskutt i längdhoppsgropen. Den finländska friidrottssommaren har börjat med dunder och brak och mer är att vänta då U23-EM i Gävle kör i gång på torsdagsförmiddagen.

Turun Weikots 20-åriga Koilahti hör till säsongens stora utropstecken då hon i Jämsä i slutet av juni noterades för resultatet 664 – det längsta hoppet av en finländsk dam på 13 år. Med det resultatet platsar hon på en fjärdeplats i alla tiders inhemska statistik bakom Ringa Ropo-Junnila (685), Johanna Halkoaho (679) och Heli Koivula-Kruger (665).

I säsongens första tävling hoppade Koilahti gigantiska 679 men hade en för stark medvind på 3,6 sekundmeter i ryggen. Men 664 är ett resultat som heter duga – speciellt då hennes personbästa ännu i maj i fjol skrevs 614.

– Visst låter det mycket, säger Koilahti med ett skratt inför avfärden till Gävle.

Åbodamen menar ändå att rekordförbättringen på en halv meter på ett drygt år lite förvränger sanningen. Hon hade längre hopp i kroppen men småskador och sjukdomar hindrade henne från att göra bättre ifrån sig. Det senaste året har hon fått träna frisk och skadefri, vilket syns i statistiken.

– Det har varit kul att tävla då man äntligen kunnat visa vad man på riktigt går för. Det här är det jag tränat för och det är coolt att utvecklingen syns, säger Koilahti som i år förbättrat sitt utomhusrekord med 35 centimeter.

Känner inte av pressen

Koilahti åker till U23-EM som en medaljkandidat. Hon är tvåa i åldersklassens Europastatistik bakom regerande mästaren och guldfavoriten Yanis David, som i år hoppat 684. Trots detta tar Koilahti, åtta i U20-EM 2017, ingen onödig press på sig.

– Jag försöker vara avslappnad och ta det här som vilken tävling som helst. Jag har märkt att jag når bra resultat då jag är avslappnad och bara koncentrerar mig på mitt eget. Det känns stabilare då jag har ett större juniormästerskap på kontot.

Koilahti talar inte själv om medalj- eller resultatmål. Om hon känner sig skarp och bra så kommer resultatet som en biprodukt.

– Jag förväntar mig att göra en bra tävling. Jag vill inte ställa några stora förväntningar på mig själv. Men det här är mitt stora mål för säsongen, säger hon leende.

"Du måste vara snabb om du vill hoppa långt"

Det är inte bara i längdgropen som Koilahti imponerat. I Paavo Nurmi Games noterades 20-åringen för 11,60 på 100 meter. Med sitt nya personbästa hittas hon på fjärdeplats i den inhemska statistiken.

– På våren tränade vi lite mer på hastighetsegenskaperna. Jag hade inte testat löpa 100 meter så tiden kom som en liten överraskning, berättar Koilahti.

Helt oväntat är det ändå inte att Koilahti klarar sig på hundringen. Hon har flera guld från junior-FM på sprintsträckor och satsningen på löpning är en viktig kugge i hennes utveckling i längd, menar hon.

– Du måste vara snabb om du vill hoppa långt. När man tittar på världstoppens damer så är de grymt snabba. Jag har ännu mycket att jobba på då man jämför med dem. Ansatsen är grunden för hoppet.

U23-EM i friidrott tävlas i Gävle den 11-14 juli. Det senaste finländska guldet tog spjutkastaren Ari Mannio 2009. Här är Finlands medaljörer på 2010-talet:

Silver: Simo Lipsanen, tresteg (2017), Jussi Kanervo, 400 m häck (2015).

Brons: Elmo Savola, tiokamp (2017), stafettlaget Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson, Aleksi Lehto, 4x100 m (2017), Nooralotta Neziri, 100 m häck (2013), Oona Sormunen, spjut (2011).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning