Fantasin och finessen saknas

I kamp med organismen. Jake Gyllenhaal, en av astronauterna i Life.Bild: Sony Pictures Animation

En organism härjar med besättningen på en rymdstation, i ett rymdäventyr som bara bjuder på gammal skåpmat.

SCI-FI/THRILLER

Life

Regi: Daniel Espinosa. Manus: Rhett Reese, Paul Wernick. Foto: Seamus McGarvey. Musik: Jon Ekstrand. Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare.

I färskt minne har vi rätt så fantasifulla rymdäventyr som The Martian och Passengers. Svensken Daniel Espinosas, regissören av chilensk härkomst, bidrag Life känns ändå på många sätt mekaniskt och urholkat på originalitet med sina Alien-associationer. Också om den delvis gör ett välgjort intryck.

Sex astronauter, bland dem Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds och Jake Gyllenhaal, arbetar på en internationell rymdstation på Mars där man gör stickprovsundersökningar, samlar in prover och rentav spanar in tecken på liv. Plötsligt stöter man på en organism som tycks ha befunnit sig i dvala men som nu visar tydliga tecken på aktivitet och tillväxt. Snart förvandlas besättningens vardag till en mardröm då organismen småningom utvecklas till en gigantisk cellbildning påminnande om en bläckfisk.

Organism härjar

Skådespelarna gör ett rutinerat arbete som rymdjobbare men det kan inte rädda den rutinartade helheten som mestadels känns som gammal skåpmat. Det är inte bara organismen som ställer till förtret. Rymdstationen förlorar kontakten med jorden och temperaturen sjunker.

När dramat pendlar mellan astronauternas febrila förehavanden och den mordiska organismen är facit ändå inte en läskig monsterfilm. Life har en proper framtoning också om man får väldigt lite ut av storyn som inte heller nämnvärt satsar på det oförutsägbara.

Organismen börjar härja fritt och manskapet decimeras i kombination med självuppoffring vilket onekligen bidrar till en smått melankolisk stämning som rentav kunde ha renodlats. Life behöver inte kategoriseras som ett hafsigt hastverk, det är bara fantasin och ambitionerna som tryter. Vad dagens utbud av rymdäventyr beträffar befinner den sig naturligtvis i gott sällskap.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker