Fänkålsrisotto med getost

Fänkålsrisotto med smak av getost. Passar lika bra som vegetarisk ensamrätt och som tillbehör till en bit fisk. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vegetarisk rätt som funkar lika bra för sig själv och som tillbehör. Annars till en bit fisk.

Till 4 portioner, 40 minuter

2 dl riven hård getost

olivolja

smör

2 schalottenlökar, finhackade

4 dl risottoris, t ex carnaroli eller arborio

2 dl torrt vitt vin

1–2 fänkålsstånd, skivade eller hackade

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 citron, skal + saft

cirka 12 dl grönsaksbuljong

1/2 kruka dill

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Mjukfräs schalottenlöken, tillsätt riset och stek det tills det blir genomskinligt och glansigt.

2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Lägg i fänkål och vitlök och fräs med en stund. Tillsätt rivet citronskal och -saft. Häll på en kopp sjudande buljong, lite i taget under omrörning och fortsätt tills riset är al dente och fått en krämig konsistens.

3. Lägg i ost, dill och en rejäl klick smör. Rör om kraftigt och låt vila någon minut. Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med extra getost.

Mia Gahne/TT

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39