Fänkålsrisotto med getost

Fänkålsrisotto med smak av getost. Passar lika bra som vegetarisk ensamrätt och som tillbehör till en bit fisk. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vegetarisk rätt som funkar lika bra för sig själv och som tillbehör. Annars till en bit fisk.

Till 4 portioner, 40 minuter

2 dl riven hård getost

olivolja

smör

2 schalottenlökar, finhackade

4 dl risottoris, t ex carnaroli eller arborio

2 dl torrt vitt vin

1–2 fänkålsstånd, skivade eller hackade

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 citron, skal + saft

cirka 12 dl grönsaksbuljong

1/2 kruka dill

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Mjukfräs schalottenlöken, tillsätt riset och stek det tills det blir genomskinligt och glansigt.

2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Lägg i fänkål och vitlök och fräs med en stund. Tillsätt rivet citronskal och -saft. Häll på en kopp sjudande buljong, lite i taget under omrörning och fortsätt tills riset är al dente och fått en krämig konsistens.

3. Lägg i ost, dill och en rejäl klick smör. Rör om kraftigt och låt vila någon minut. Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med extra getost.

Mia Gahne/TT