Finnwatch-forskaren Andy Hall frias i högsta domstolen i Thailand – efter åtta år av rättsprocesser

Forskaren och människorättsaktivisten Andy Hall kan andas ut efter en segsliten kamp i rätten. Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

Forskaren Andy Hall skrev en kritisk rapport om misstänkta människorättsbrott på företaget Natural Fruits ananassaftfabrik i Thailand – och dömdes till fängelse. Efter många år av processer frias Hall nu i högsta domstolen.

Frivilligorganisationen Finnwatch meddelade på tisdagen att högsta domstolen i Thailand satt punkt för en lång rad av processer som det thailändska storföretaget Natural Fruit väckt mot den brittiska forskaren och människorättsaktivisten Andy Hall.

I början av 2010-talet sammanställde Hall en rapport för Finnwatch om arbetsförhållandena vid Natural Fruits ananassaftfabrik i Thailand. I rapporten, som Finnwatch publicerade, påtalade Hall misstänkta grova brott mot mänskliga rättigheter på fabriken. Rapporten byggde bland annat på intervjuer med anställda på fabriken.

Natural Fruit såg rött och väckte en serie straff- och civilrättsliga processer mot Hall. Processerna inleddes 2013 och utmynnade bland annat i att Hall år 2016 dömdes till ett fyra år långt, villkorligt fängelsestraff och böter för förtal. Den här domen förkastades 2018.

I rätten vittnade redan i ett tidigt skede, enligt Finnwatch, bland annat en burmesisk yngling, som själv jobbat flera år på fabriken utan papper. Han uppgav att tiotalas barn jobbade övertid på fabriken in på småtimmarna.

Trots vittnesmålen behandlades de flesta av åtalen mot Hall i samtliga rättsinstanser i Thailand. På tisdagen kunde Finnwatch rapportera om ett avgörande beslut i högsta domstolen: Hall frias från alla anklagelser också i det sista återstående rättsfallet.

Sonja Finér, verksamhetsledare på Finnwatch, tar emot beslutet med glädje. I ett pressmeddelande skriver Finér att hon väntade sig en mycket kortare process på grund av vittnesuppgifterna i rätten.

"Natural Fruits försvar smälte ihop och jag trodde att processerna snabbt skulle vara över. Men så blev det inte. Nu, åtta år efter att processerna inleddes, kan vi äntligen fira", skriver Finér.

Finnwatch är en frivilligorganisation som granskar företagsverksamhetens globala inverkan och upprätthålls av ett antal finländska utvecklings-, miljö- och fackorganisationer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning