Fängelsedom mot finsk journalist i Turkiet

En man håller i en turkisk flagga medan ett militärt fordon kör förbi nära gränsen till Syrien. Bilden är tagen den 10 oktober i år.Bild: Lehtikuva/AFP/Ilyas Akengin

Finsk-turkiska Ayla Albayrak jobbar som journalist för Wall Street Journal, har dömts till två år och en månads fängelse i Turkiet.

Den turkiska domstolen anser att Albayrak har skapat terroristpropaganda och gett sitt stöd till den förbjudna kurdiska separatiströrelsen med sina artiklar.

När domen avkunnades befann sig Albayrak i New York.

– När man tar Turkiets nuvarande situation i beaktande borde inte det här rysliga beslutet ha kommit som någon överraskning för mig, men visst blev jag förvånad, säger Albayrak till Wall Street Journal.

Åtalet väcktes i augusti 2015 för en artikel där Albayrak beskrev konflikten mellan turkiska säkerhetsstyrkorna och kurdiska stridande. Albayrak bestred anklagelserna om att hon skulle ha idealiserat terrorism.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00