Fängelse för man som systematiskt lämnar restaurangnotan obetald – Domaren: "Ni har inte lärt er"

Helsingfors tingsrätt är bekant för den nu dömda mannen sedan tidigare. Han har dessutom verkat runtom i Finland. Bild: Laura Ukkonen/Lehtikuva

Den så kallade serieätaren döms till 4 månader och 20 dagar ovillkorligt fängelse för att upprepade gånger ha ätit och druckit gott på restauranger utan avsikt att betala för sig – ett beteende som han har straffats för flera gånger tidigare. – Det handlar inte om att han enbart skulle ha varit hungrig, säger åklagaren.

Förfaringssättet är varje gång detsamma. Den 49-åriga mannen beställer in mat och dryck, men när det är dags för notan saknas pengar och polis kallas till platsen. För det har han blivit ökänd på restauranger, men har ändå kunnat fortsätta. I medier har han döpts till "serieätaren".

På onsdagen stod mannen igen åtalad i Helsingfors tingsrätt – den här gången för tio fall av bedrägeri som skett mellan december i fjol till så sent som den 12 juni i år.

Han har dömts i så gott som identiska ärenden bland annat två gånger 2017 och två gånger 2018. Till rätten kom han direkt från fängelset.

I de tio fall som nu behandlades i tingsrätten gick de obetalda notorna på från drygt 50 euro till som mest 130 euro. Brotten har skett i Helsingfors, Esbo och Hyvinge.

På grund av det upprepade beteendet yrkade häradsåklagaren Jesse Heikkilä på straffskärpning.

– Från kvittona kan vi se att måltiderna har intagits enligt det mycket långa formuläret, inte för att stilla hungern utan han har beställt dyr mat och dryck och låtit bli att betala.

Han lyfte fram att den ekonomiska förlusten i de enskilda restaurangbesöken visserligen inte är så stor, utan moms under 100 euro, men menade att det planmässiga agerandet talar sitt eget språk, och att gärningarna därför inte kan ses som ringa.

49-åringen erkänner bedrägeri. Hans offentliga biträde, advokat Jarkko Jaatela, menade ändå att längden på straffet som åklagaren yrkar på, 4 månader och 20 dagar ovillkorligt fängelse, inte är rimlig. Han jämför med att en person som stjäl slalomutrustning i en sportaffär för samma summa som hans klient sammanlagt har intagit måltider för klarar sig med ett bötesstraff.

– Vi godtar tre månader fängelse.

Irriterad på fotografer

Domaren Jaana Helander gick ändå på åklagarens linje. Straffet blir sammanlagt 4 månader och 20 dagar ovillkorligt fängelse för bedrägeri. I det ingår reststraff för att mannen begått brott under sin prövotid, han har alltså satt sig vid restaurangbordet också då.

Hon betonade att mannen upprepat sitt beteende i flera år, har väldigt många liknande fall på sitt konto och att reststraff och straffskärpning har använts även tidigare.

– Situationen är den att ni inte har lärt er utan ni har fortsatt med era gärningar, sade domaren och vände sig direkt till mannen.

Därför skärps också straffskärpningen. Enligt domaren skulle de enskilda fallen ha gett cirka 20 dagar fängelse, men nu blir det 30 dagar.

Mannen förpassades tillbaka till fängelset för att fortsätta avtjäna sitt straff. Tingsrättens dom kan ännu överklagas.

Under rättegången tog 49-åringen ordet och utbrast:

– Snart kan jag inte röra mig där ute längre utan måste flytta bort från Finland när det här har blivit en sådan cirkus.

Han är upprörd över att domaren, som brukligt är i Finland, tillät att han fotograferades i början av rättegången.

Mannen har en lång brottshistoria med över hundra domar enligt Ilta-Sanomat. På 1990-talet dömdes han för att förminskat tillräknelig ha tagit livet av sin mor, på 2000-talet för sexuellt utnyttjande av barn. Han har också dömts för bland annat stöld och snatteri.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning