Fängelse för grov våldtäkt – de sista domarna i sexualbrottshärvan har fallit

Fallen har behandlats var för sig i tingsrätten i Uleåborg. På fredagen föll de sista domarna. Alla åtta män har dömts till ovillkorligt fängelse. Bild: Timo Heikkala/Lehtikuva

Tingsrätten i Uleåborg har gett de två sista domarna i den omfattande sexualbrottshärvan i staden. Åtta män utnyttjade en flicka, som då var 12-13 år gammal, sexuellt och våldtog henne.

De åtta männen hade fått kontakt med flickan på sociala medier och sedan utsatt henne för sexuellt våld i lägenheter som de förfogade över i Uleåborg. Brotten skedde under sommaren och hösten 2018.

Tingsrätten har behandlat fallen var för sig och på fredagen föll de sista domarna.

Qayssar Mohsin Sbahi Aldhulaiei döms till ovillkorligt fängelse i 4 år. Han har gjort sig skyldig till grovt sexuellt utnyttjande av den 13-åriga flickan, till grov våldtäkt och misshandel. Aldhulaiei våldtog enligt tingsrätten flickan våldsamt och upphörde inte även om hon hade slagit honom i ansiktet och sagt att hon inte vill ha samlag.

Abdo Ibrahim Ahmed döms till ovillkorligt fängelse i 4 år och 2 månader för grovt sexuellt utnyttjande av barn, grov våldtäkt och för innehav av barnpornografisk bild. Det handlar om en video. Även han har genom bruk av våld våldtagit flickan. Enligt tingsrätten måste han ha förstått att flickan, på grund av den stora åldersskillnaden på 12 år, har haft svårt att försvara sig och uttrycka sig.

Domarna kan överklagas.

I de sex tidigare fallen har alla dömts för grovt sexuellt utnyttjande av barn och några av männen har också dömts för grov våldtäkt samt lockande av barn i sexuella syften. Alla har dömts till fängelse, från 2 till som mest 4,5 år. Männen har kommit till Finland som asylsökande eller kvotflyktingar.

Läs också: Nu ställs groomingmännen i Uleåborg inför rätta – alla åtalade asylsökande eller kvotflyktingar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning