Fängelse för förre friidrottsbossen Diack

Lamine Diack på väg in till domstolen i Paris i juni. Bild: Martin Bureau/Lehtikuva

Lamine Diack, tidigare ordförande i internationella friidrottsförbundet, döms skyldig i korruptionsskandalen kring ryska friidrottare. Den nu 87-årige senegalesen döms till två års fängelse och 500 000 euro i böter.

Diack döms för att ha tagit emot mutor för att dölja dopning av friidrottare och på så sätt låta dem fortsätta tävla, bland annat under OS i London 2012. Den franska domstolen fann också Diack skyldig till att tagit emot pengar från Ryssland för att finansiera Macky Salls kampanj i det senegalesiska presidentvalet samma år, i utbyte mot fördröjande av antidopningsåtgärder.

Rättegången genomfördes i juli och åklagarna yrkade på fyra års fängelse för den 87-årige senegalesen, som var anklagad för givande och tagande av muta, trolöshet och organiserad penningtvätt. Åklagarna hävdade att Diack tog emot totalt fyra miljoner euro för att dölja dopning av friidrottare.

Skyllde på sonen

Försvaret hävdade att Lamine Diack är oskyldig och skyller i stället på sonen Papa Massata Diack, som också står åtalad och som det yrkades fem års fängelse för. Papa Massata Diack var konsult åt IAAF. Han var inte med på rättegången eftersom Senegal inte gick med på att lämna ut honom till Frankrike – men dömdes i sin frånvaro till fängelse i fem år samt 100 000 euro i böter.

Övriga som dömdes var Lamine Diacks förra advokat, IAAF:s dopningsansvarige Gabriel Dollé, Rysslands före detta friidrottschef och friidrottstränare. Alla fyra döms för korruption.

Senegalesen var ordförande i internationella friidrottsförbundet IAAF (som numera heter World Athetics) mellan 1999 och 2015. Enligt åtalet fick Diack 1,5 miljoner euro från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Diack har nekat till anklagelserna.

Greps 2015

Det var i december 2014 som omfattande dopning inom rysk friidrott avslöjades. Internationella antidopningsorganisationen Wada startade en utredning som ledde till att Diack greps i november 2015. Samtidigt stängdes det ryska friidrottsförbundet av.

Det internationella friidrottsförbundet har fortfarande inte släppt in det ryska förbundet i gemenskapen. Ryska friidrottare tillåts enbart tävla internationellt om de kan garantera att de inte är dopade och enbart under neutral flagg.

Att rättegången hölls i Frankrike beror på att penningtvätt ska ha skett där.

HBL-TT-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning