Fängelse för dansk fotbollsstjärna

Nicklas Bendtner och hans advokat Anders Nemeth på väg till rättegången. Bild: AP/Martin Sylvest

Nicklas Bendtner döms till fängelse i 50 dagar för misshandel, skriver BT enligt NTB.

Åklagaren yrkade på tre månaders fängelse för den danske fotbollsstjärnan Nicklas Bendtner för att ha misshandlat en taxichaufför.

30-åringen erkänner att han slog först när han hamnade i bråk, men att det var i självförsvar sedan taxichauffören kastat en tomburk mot Bendtner och hans flickvän. Rosenborgsspelaren nekar till att ha sparkat mannen.

– Jag bara lyfte på benet för att kliva över honom och se om han var okej. Det var inte för att sparka honom, sade Bendtner under rättegången i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Det var i början av september som Rosenborgsspelaren hamnade i bråk med taxichauffören, sedan han och flickvännen lämnat taxin utan att betala för sig, och slog denne så illa att han bröt käken.

Döms Bendtner är sannolikt hans landslagskarriär över. Danmarks förbundskapten Åge Hareide har tidigare sagt att det skulle vara helt otänkbart att en dömd man skulle få spela i det danska landslaget.

"Ska vara en förebild"

Nicklas Bendtners landslagskarriär kan nu vara över. Peter Møller, ordförande för det danska fotbollsförbundet, förklarar efter att domen fallit att det kan bli svårt för en våldsdömd man att spela i landslaget.

– Det spelar ingen roll om du heter Nicklas Bendtner, spelar i U16-landslaget eller damlandslaget eller heter Christian Eriksen. Det är samma etiska regler som gäller, säger han till Ekstrabladet.

Man ska vara en förebild för ungdomar, och det går inte ihop med ett fängelsestraff.

Møller påpekar samtidigt att domen överklagats och att förbundskapten Åge Hareide har sista ordet.

– Domen kan både mildras och skärpas, vi får vänta och se vad som händer, säger han.

"Han fortsätter"

Åge Hareide har tidigare sagt att det skulle vara helt otänkbart med en dömd man landslaget. Nu är han inte lika kategorisk.

– Om han är tillräckligt bra för att spela på landslaget, kan han komma tillbaka. Om du har dömts och avtjänat ditt straff, ska det inte förfölja dig. Så fungerar inte samhället, säger han till BT.

Rosenborg vill behålla Bendtner.

– Han fortsätter som fotbollsspelare i Rosenborgs fotbollsklubb, säger lagledaren Tove Moe Dyrhaug till TV2.

Åklagaren hade yrkat på tre månaders fängelse för Nicklas Bendtner.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning