Fångad och inspirerad av Amerika

På diner i Helsingfors. Författaren Juha Itkonen dras till Amerika och den amerikanska kulturen. Bild: Cata Portin

Juha Itkonen var 17 år när han vid första besöket förälskade sig i USA. Fascinationen för Amerika har hållit i sig.

När Donald Trump installerades som USA:s 45:e president i januari var författaren Juha Itkonen en av dem som, omgiven av patriotiska och glädjerusiga amerikaner, på plats i ett regnigt Washington bevittnade ceremonin.

– Jag var rädd, erkänner Itkonen i dag, tre månader efter den där minnesvärda eftermiddagen.

– Donald Trump är ingen vanlig president och det skulle gälla att hålla det i minnet. Faran är att vi avtrubbas.

Inledningen till Donald Trumps presidentperiod blev ungefär som Trumps kritiker hade befarat. Nu känner sig Juha Itkonen något uppmuntrad.

– Den amerikanska konstitutionen har visat sin styrka och slagit tillbaka. Trumps utlovade sjukvårdsreform gick i stöpet precis som man kunde anta.

Ålder: 41 år.

Familj: Gift med Maija Itkonen, industriell formgivare och en av dem som utvecklade succén baljhavre. Två söner.

Karriär: Författare och journalist. Debuterade med romanen Myöhempien aikojen pyhä 2003 och har sedan dess gett ut flera romaner och en barnbok. Har belönats med Kalevi Jänttis pris och Statens litteraturpris och har två gånger varit nominerad till skönlitterära Finlandiapriset.

Aktuell: Med boken Minun Amerikkani (Mitt Amerika), Otava, 2017.

Litterära förebilder i USA: Philip Roth, Jonathan Franzen, Toni Morrison, Richard Yates, Jhumpa Lahiri.

Amerikansk musik jag gillar: Johnny Cash, Wilco, Ryan Adams.

Amerikanska tv-serier jag rekommenderar: Mad Men, House of Cards.

Donald Trump är en av huvudpersonerna i Juha Itkonens färska bok Minun Amerikkani. Den andra huvudpersonen är författaren själv som, i sin självbiografiskt färgade bok, reflekterar över sin relation till det mytiska Amerika.

Boken följer Donald Trumps väg mot makten, skildrad genom möten och resor till det "vanliga" USA, men är också en bok där Itkonen väver samman minnen och upplevelser från tidigare expeditioner till det väldiga landet.

Tillsammans med Juha Itkonen får läsaren uppleva mindre kända områden i USA – som delstaterna Texas, Alabama, Iowa, Illinois, Florida och delstaten New York – och möta deras invånare.

En öppen värld

Juha Itkonen var 17 år, ung och oerfaren, när han på sin första Amerikaresa kom till Florida för att fira jul tillsammans med en vän från hemstaden Tavastehus. Året var 1992. Bill Clinton hade samma år tillträtt som USA:s president, Sovjetunionen hade kollapsat och framtiden var ljus.

– Världen föreföll öppen och USA, lett av Bill Clinton, var ett land lätt att älska.

Bill Clinton efterträddes av George W. Bush, Barack Obama och Donald Trump. Juha Itkonen säger att han på ett personligt plan känner sig lite sårad, hur naivt det än låter, av valet av Trump.

Paradoxalt är att det amerikanska samhället inte är byggt med tanke på dem men att de ändå anser sig bo i världens bästa land.

– Varför beter sig USA så här mot mig? undrar han.

– Det är omöjligt att se en tålmodig Donald Trump framför sig. Jag skriver inte vackert om Trump men jag känner en viss medkänsla – han är inte stor nog för sin uppgift och månntro han inte själv tvivlar ibland?

Vad skulle du fråga Donald Trump om du fick tillfälle?

– Känner du dig någonsin ensam och förfärad?

Världens bästa land

Resorna till USA har under årens lopp blivit många, både privata och yrkesmässiga. Som journalist för tidskriften Apu har Juha Itkonen tillsammans med en fotograf gjort flera resereportage från USA.

På den amerikanska landsbygden finns Donald Trumps kärntrupper – de fattiga, vita amerikanerna.

– Paradoxalt är att det amerikanska samhället inte är byggt med tanke på dem men att de ändå anser sig bo i världens bästa land.

Hur privilegierad kände du dig, vid mötet med dem?

– Mycket privilegierad, både ekonomiskt och bildningsmässigt. Också en medelklassamerikan är i jämförelse med genomsnittsfinländaren utsatt – förlorar man jobbet kan hela familjen mista sin sjukförsäkring vilket kan vara en katastrof.

– För att inte tala om skillnaderna i semester, arbetslöshetsersättning och barnomsorg.

Men, säger Itkonen, så finns den stora olikheten, den som handlar om säkerhetspolitisk trygghet. Här har amerikanerna övertaget.

– Amerikanerna är trygga eftersom de bor i sitt eget stora land. Vi som bor i ett litet land med bara fem miljoner invånare är beroende av världsläget och tvingas vara rädda för vad USA:s president ska hitta på.

Bild: Cata Portin

Nya lärdomar

Montgomery i Alabama är känt för sin dystra rasistiska historia. Här vägrade den uttröttade, svarta arbetarkvinnan Rosa Parks stiga upp från sin plats i bussen när en vit man krävde att hon skulle sätta sig på en plats för svarta, och här har blodiga kravaller mellan vita och svarta utkämpats.

I Montgomery har den forna busstationen byggts om till medborgarrättsmuseum. På sitt besök i staden mötte Juha Itkonen aktivister inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen och insåg att hans kunskaper om slaveriet och rasproblematiken var bristfälliga.

– Jag hade inte förstått hur stor den här frågan var.

Hur upplysta är amerikanerna?

– Månne de inte kan rätt mycket. Amerikansk historieundervisning fokuserar på landets egen historia.

I Alabama, liksom på flera andra ställen under valkampen, imponerades Itkonen av alla gräsrötter som oförtrutet kämpade för sin kandidat.

– Demokratin visar sin styrka när det gäller de frivilligas insatser. Ruttenheten i det amerikanska valsystemet handlar om hur svårt det är att registrera sig.

Inom vissa kulturkretsar har jag haft känslan av att det är finare att älska Ryssland och det ryska språket.

Härliga Kalifornien

Författaren Juha Itkonen har skrivit in USA i alla sina romaner. Det har varit ett medvetet val säger han. USA har alltid funnits där, som en ständig hägring, och amerikansk kultur ger impulser och intresserar honom.

Mest fängslande är Kalifornien.

– Los Angeles är en märklig blandning av natur och trivsamhet. Ökenlandskapet runt Los Angeles är fascinerande.

Har du någonsin skämts för din vurm för det amerikanska?

– Ibland, inom vissa kulturkretsar har jag haft känslan av att det är finare att älska Ryssland och det ryska språket. Men i min barndom tittade man inte i den riktningen.

– Man kan älska USA på många olika sätt. Jag älskar till exempel inte rockabilly och jag upptäckte Elvis Presley ganska sent.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning