Familjer återförenas i USA – "Jag visste inte var han var"

Ever Reyes Mejia återförenades med sin tre år gamla son i Grand Rapids på tisdagen. Bild: TT/AP/Cory Morse

Med tårar i ögonen och leende läppar återförenades asylsökande Walter Armando Jiménez Meléndez från El Salvador med sin fyraårige son Jeremy på tisdagen. Då hade de varit åtskilda i sex veckor. – Jag visste inte var han var, om han åt eller hur de behandlade honom, säger fadern.

På tisdagen gick den tidsfrist ut som den federala domaren Dana Sabraw gett USA:s regering för att återförena 63 barn under fem års ålder med sina föräldrar. Jeremy var en av de 63 från migrantfamiljer som tagit sig till i USA.

Sabraw säger att han inte tänker ge några uppskov på de datum som fastställdes för två veckor sedan. Ytterligare 2 000 barn ska återförenas med sina släktingar före den 26 juli.

"Säg till folk att inte komma till vårt land illegalt. Det är lösningen."

Regeringen har bett Sabraw att förlänga tidsfristerna eftersom man säger sig behöva tid bland annat för dna-tester och för att granska föräldrar.

– Vi har räddat barns liv genom att hålla dem borta från riktigt onda människor, har USA:s hälsominister Alex Azar sagt till CNN.

USA:s president Donald Trump har avfärdat frågor om den missade tidsfristen.

– Säg till folk att inte komma till vårt land illegalt. Det är lösningen, säger han.

Men inte alla som separerats från sina barn har korsat gränsen olagligt. Exempelvis Jiménez Meléndez tog sig tillsammans med sonen till en gränspostering och sökte asyl.

President Donald Trump stoppade efter en kritikstorm praxisen att skilja barn från föräldrarna, vilket var en konsekvens av regeringens "nolltolerans" mot illegal migration.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning