Familjen berättar om Aviciis död: "Nu orkade han inte längre. Han ville få frid"

Tim Bergling blev 28 år gammal. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

"Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset." Familjen berättar om den svenska artisten Tim Bergling – Aviciis – död.

Tim Bergling, känd som Avicii, gjorde en hisnande karriär som artist och musikproducent. Den 20 april hittades han död i Oman. Han blev 28 år.

Familjen skriver nu i ett brev till svenska medier, bland andra Dagens Nyheter och Aftonbladet, om hans död – en berättelse som kan ses som bekräftelse på att han tog sitt eget liv.

I brevet som hans presskontakt förmedlat skriver familjen så här:

"Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress. När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik.

Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid. Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset.

Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad. Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare."

Tim Berglings död har väckt diskussion om mental hälsa och den hårda press som många unga artister utsätts för.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning