Familjen bekräftar: Matti Nykänen dog av inflammation i bukspottskörteln

Matti Nykänen försökte sig på en come back i veteran-VM 2008. Bild: Johannes Tervo

Backhopparlegenden Matti Nykänen dog av en kronisk inflammation i bukspottskörteln och en akut lunginflammation till följd av den, skriver Ilta-Sanomat.

Matti Nykänen dog 55 år gammal i februari i år. Hans mamma och systrar bekräftar nu i en intervju för Ilta-Sanomat att dödsorsaken var en kronisk inflammation i bukspottskörteln, och akut av en lunginflammation på grund av den.

Familjen vill berätta om dödsorsaken på grund av olika rykten och spekulationer som florerat.

Nykänen hade under hösten lidit av värk, men den verkade ha försvunnit. Också den diabetes som konstaterades 2018 borde ha varit under kontroll. Den tidigare backhopparens död kom därför som en överraskning för de anhöriga.

– Tråkigt nog hade sjukdomen hunnit orsaka för mycket skada. Jag syftar på hans alkoholbruk, säger systern Päivi Nykänen till Ilta-Sanomat.

Kronisk bukspottkörtelinflammation beror ofta på att man har druckit för mycket alkohol under en längre tid.

Läs också: "Svårslagen mästare flyger nu på de eviga molnen"

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54