Familjeledigheter: "Gör ingen dålig piratkopia av den svenska modellen"

Regeringens planerade familjeledighetsreform kan bli en halvmesyr, varnar forskningsprofessor Anna Rotkirch. Ett av målen är att få papporna att stanna hemma mer med sina barn. Bild: Mostphotos

Regeringens planerade familjeledighetsreform kan bli en halvmesyr, varnar Befolkningsförbundets forskningsprofessor Anna Rotkirch i en rapport från tankesmedjan Agenda.

I rapporten jämförs systemen för föräldraledighet i de nordiska länderna. I diskussionen i Finland lyfts den svenska modellen ofta fram som ett föredöme.

– Om vi på allvar vill gå in för den svenska modellen så kostar det. Föräldrarna i Sverige får betydligt mera pengar. Det är lite oärligt att säga att vi skall ha den svenska modellen, men att det inte får kosta. Det får inte kosta att bygga ut dagvården och det får inte kosta att man betalar mera till föräldrarna, säger Rotkirch i ett pressmeddelande.

– Välj vad ni vill ha. Men går man in för den svenska modellen så kostar det. Det är ingen idé att gå in för en dålig piratkopia, säger hon.

Regeringens linje har varit att reformen skall vara kostnadsneutral.

– Om vi på allvar vill att papporna skall stanna hemma i större utsträckning krävs högre ersättningsnivåer och mer flexibilitet. Det uppnås inte med en kostnadsneutral modell, säger Mattias Fagerholm, verksamhetsledare på tankesmedjan Agenda. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03