Familjelägret lärde Sofia se sina egna behov

Ensam i vardagen. Sofia har i drygt sex års tid ensam skött om sin dotter, då maken stack strax efter förlossningen. Parets skildes kort därefter och Sofia har ensam vårdnad om barnet. Efter sommarens Familjekraft-läger inser hon vikten av egen tid och att hon tar hand om sig själv också. Bild: Leif Weckström

Samtidigt som lägret Familjekraft blev sommarens höjdpunkt för ensamstående Sofia och hennes dotter insåg hon också att hon är i behov av avlastning.

Utsatta barnfamiljer i hemlandet är målgrupp för luciainsamlingen i år, precis som under de två föregående åren.

– Barnfamiljer är en målgrupp som många vill vara med och understödja. Vem ska vi satsa pengar på om inte barnen, de är ju vår framtid, säger informationschef Camilla Westerlund på Folkhälsan.

Målsättningen för årets luciainsamling är 140 000 euro. Med de pengarna ordnar Folkhälsan familjeläger, samtalsgrupper för mammor och utbildning för socialarbetare som arbetar med barn som upplevt våld i familjen. I år har man ordnat fyra Familjkraft-läger för barnfamiljer som behöver en paus i vardagen.

– Helt vanliga familjer kan hamna i oväntade situationer på grund av sjukdomsfall, arbetslöshet eller fattigdom. Det har visat sig att kamratstöd för föräldrar är ett effektivt sätt att förhindra att problemen växer till sig. Ibland räcker det med att inse att det finns andra familjer som kämpar med samma frågor, säger Westerlund.

Alltid ensam

Sofia och hennes 6-åriga dotter från Esbo var på ett Familjekraft-läger i somras. Sofia, som egentligen heter något annat, hade aldrig identifierat sig som målgrupp för Folkhälsans familjearbete. Hon har gått i psykoterapi de senaste två åren, för att bearbeta känslorna efter skilsmässan, och det var terapeuten som tipsade henne om lägret.

– Jag har varit ensam med min dotter sedan hon föddes. Maken var med på sjukhuset, men inte inne i förlossningsrummet, och han stack följande dag. Även om vi båda ville ha barn upplevde han att babyn redan under graviditeten kom emellan oss och tog bort fokus från honom, berättar Sofia om hur hon blev ensamförsörjare.

Sofia arbetar inom vårdbranschen och dottern går i förskola. Vardagen löper på, de har ett nätverk av vänner och Sofias föräldrar som bor i samma stad. Men barnets morföräldrar befinner sig ofta utomlands på långa resor och kan inte rycka ut som barnvakter med kort varsel.

– När jag skrev ansökan till lägret var det främst tanken på att få sätta sig vid dukat bord och få sängen bäddad under frukosten som lockade. Jag såg fram emot fyra dagars bekymmersfri semester, men oroade mig lite för samtalen med andra deltagare – hur skulle jag, som har så många tunga saker som jag bär på, orka bära deras bördor också? Men det var jättenyttigt att få ta del av de andra familjernas erfarenheter.

Olika livsöden

Gruppen var tillräckligt stor, cirka femton vuxna, för att Sofia skulle hitta andra med liknande erfarenheter. Där fanns både par och ensamstående. Bäst kontakt fick hon med ett par av de andra ensamma mammorna.

– Jag var förvånad över att vi hade så olika berättelser, men hur bra gemenskapen ändå blev. Folk pratade öppet om sina liv, vi lyssnade och verkligen såg varandra.

Samtidigt som föräldrarna diskuterade med varandra och utbildade handledare tog pigga och sociala lekledare hand om barnen, de fick simma och leka roliga lekar. Hela lägret var ett lyckat koncept.

– Det var viktigt för mig att lägret var på svenska. Trots att jag kan finska är svenska mitt känslospråk. När man ska prata om jobbiga saker är det viktigt att få använda sitt modersmål, för att slippa fundera på de rätta orden.

Lägret hölls på ett badhotell i Björneborg och deltagarna kom från hela Svenskfinland.

– Det var skönt att vi hade egna rum på hotellet, att man fick behålla sin privata sfär och dra sig tillbaka på kvällen för att ensam bearbeta dagens upplevelser och intryck.

Vågar be om hjälp

På lägret fanns före detta missbrukarmammor, ensamstående pappor, familjer där pappan brukat våld mot både fru och barn, en mamma som just blivit friskförklarad från cancer och storfamiljer med livliga barn. Gemensamt för dem alla var att föräldrarna ofta kände sig ensamma och tidvis hade svårt att orka med vardagens vedermödor.

– Tidigare insåg jag inte att jag är i behov av avlastning, men på lägret förstod jag att jag måste respektera mig själv och be om hjälp. Ingen ger mig medalj för att jag kämpar på tills jag stupar.

Det finns ingen uppföljning på lägret inplanerat. Men Sofia har telefonnumret till en av de andra kvinnorna på en lapp på byrån därhemma. Nån dag ska hon ringa upp henne och komma överens om tidpunkten för en träff.

– Jag rekommenderar verkligen att andra som gått igenom jobbiga saker söker till lägret. Jag är jättenöjd över lägret och hur mycket det gav mig. Jag blev uppmuntrad att anlita lägrets lekledare som barnvakter för att kunna ta en promenad. I all sin enkelhet var det jätteskönt att bara kunna gå ut och gå ensam en stund. Och barnet njöt av sällskapet med alla nya kompisar och att få äta med andra familjer. Hemma är det ju bara hon och jag runt matbordet.

Pengarna från årets luciainsamling fördelas mellan fyra olika projekt:

Familjekraft-läger – ger föräldrar möjlighet och tid att fundera på sitt föräldraskap tillsammans med andra vuxna under ledning av psykoterapeuter, medan barnskötare ordnar program för barnen. Drygt 30 barnfamiljer med 65 barn i åldern 0–16 år har deltagit i lägren i år.

Föräldrakraft-grupper – kamrat för föräldrar. Under 2016 har nyfinländare diskuterat utmaningar i att uppfostra barn i en annan kultur än den egna. En annan målgrupp har varit våldsutsatta mammor. Målet är att stärka föräldraskapet och diskussionerna i grupperna fokuserar på att hitta resurser och lösningar.

Trappan-samtal är en metod för socialarbetare och skolhälsovårdare att föra krissamtal med barn som har upplevt våld i sina nära relationer. Två utbildningsgrupper har startat 2016, en på svenska och en på finska, den svenskspråkiga med luciamedel.

Mammakraft-grupper för blivande mammor. Efter pilotprojekt i Åboland och Nyland ska nya grupper riktas till blivande mammor som behöver särskilt stöd under graviditeten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning