Familjeaffär då OS-mästaren Mäkelä-Nummela jagar ny OS-plats på hemmaplan

OS-guldmedaljören från 2008 Satu Makelä-Nummela får sällskap av dottern Sara i världscupen i Hollola där de finländska toppskyttarna jagar nationsplatser till OS 2020. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Med en nationsplats till OS i Tokyo i bagaget siktar Finlands elitskyttar på att göra OS-truppen större genom att nå framgång i världscupen i Hollola.

Finlands hagelgevärsskyttar får fortsätta sin jakt på OS-platser på hemmaplan då världscupen i Hollola inleds den här veckan. Totalt åtta nationsplatser till nästa års sommar-OS i Tokyo står på spel i fyra olika grenar. Hittills har Finland en nationsplats till OS då 24-åriga Lari Pesonen i våras fixade en OS-biljett i skeet.

Skytteförbundets officiella målsättning är att få fyra skyttar till Tokyo. En som har höga förväntningar på sig är OS-guldmedaljören Satu Mäkelä-Nummela som är ute efter sitt fjärde raka OS-uppdrag. Hemmatävlingen, som ordnas av 100-åriga Skytteförbundet och likaså 100-åriga Lahden Ampumaseura, är den tredjesista chansen för finländarna att ta sig till OS. En viss press finns på OS-hjälten från Peking 2008.

– Det här är ingen liten tävling. Varenda skytt är ute efter en finalplats och en OS-plats fast den inte skulle medge det, säger Mäkelä-Nummela.

All fokus är på den här tävlingen. Tokyo tänker hon inte på.

– Jag tänker inte på Tokyo för ännu finns inget Tokyo, säger trapskytten bestämt.

Mäkelä-Nummela, 48 år, var nära en nationsplats i världscuptävlingen i mexikanska Acapulco i mars då hon slog världsrekordet i traptävlingen med 125 duvor. Finländaren träffade 123 duvor och gick vidare till finalskedet. Där sumpade hon sina chanser då hon slogs ut efter att ha träffat 21 av 30 duvor. Nu hoppas hon att hon hittar en ny formtopp på hemmaplan.

– Verksamheten såg bra ut i början av året men efter det har det varit lite pannkaka runt det hela, säger Mäkelä-Nummela.

De Europeiska skyttarna har efter världscupen i Hollola ännu två chanser att ta OS-nationsplatser: i EM i Italien i september och i VM i Frankrike i maj nästa år.

Tävlar med dottern

Tävlingen i Hollola blir något extra för Mäkelä-Nummela också på grund av att hennes dotter Sara Nummela också är med i startfältet. Hela familjen är skytteintresserad: också sonen Patrik sysslar med skytte och Mäkelä-Nummelas man Matti är flerfaldig OS-skytt och fyrfaldig EM-medaljör.

Men det är Satu Mäkelä-Nummelas meritlista som är ståtligast. Förutom OS-guldet 2008 har hon vunnit två individuella VM-brons, ett EM-brons samt fem medaljer i lagtävlingar i EM- och VM-sammanhang. I alla tre OS har hon varit bland de tio bästa och i världscupen har det blivit en handfull deltävlingssegrar. En till världscupseger på hemmaplan skulle verkligen smaka.

– Jag kör för fullt, hur det än går, säger Mäkelä-Nummela.

På 2000-talet är skyttet den mest framgångsfulla OS-grenen för finländare. Totalt har det blivit fyra medaljer då också Juha Hirvi (silver i 50 m gevär, tre positioner år 2000), Marko Kemppainen (silver i skeet, 2004) och Henri Häkkinen (brons i 10 m luftgevär, 2008) stått på prispallen i OS. Segling och friidrott delar andraplatsen i den finländska medaljstatistiken på 2000-talet med ett guld, ett silver och ett brons.

Fotnot: Världscupen i Hollola den 13-23 augusti. Finalerna kan ses på Yles kanaler.

I OS i Tokyo deltar 360 skyttar, 180 damer och 180 herrar, i totalt fem hagelgevärsgrenar. Man tävlar i trap och i skeet och dessutom ordnas en lagtävling (mixed) i trap.

I de individuella grenarna kan endast två skyttar från samma nation delta. För att kunna delta i lagtävlingen i trap måste minst en dam- och en herridrottare kvala in till OS.

I världscupen i Hollola (13-23 augusti) delas totalt åtta OS-nationsplatser ut: två i varje individuella tävling.

Finaldatum i Hollola: 16.8 trap (damer), 17.8 trap (herrar), 18.8 trap (mixed), 21.8 skeet (d), 22.8 skeet (h).

Efter världscupen i Hollola har Europeiska skyttar ännu två chanser att ta OS-nationsplatser: i EM i Italien i september och i VM i Frankrike i maj nästa år.

Finland har hittills en nationsplats till OS i Tokyo. Den fixade Lari Pesonen i skeet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning