Familj pekas ut för självmordsdåd mot kyrkor – det yngsta barnet bara 9 år gammalt

Poliser vid en av kyrkorna i Surabaya. Bild: TT/AP/Trisnadi

Sex medlemmar ur samma familj – däribland flera barn – pekas ut för en rad självmordsdåd riktade mot kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien. Attackerna är de dödligaste i landet på många år och krävde minst 13 människoliv.

Dramatiska tv-bilder skvallrar om de fruktansvärda scener som utspelade sig i Indonesiens näst största stad Surabaya på söndagsmorgonen. Tjock svart rök stiger upp från en av de tre kyrkor som attackerades i en serie bombdåd. Vid en av attentatsplatserna syns en död människa ligga bland bråten ute på gatan.

– Jag var så rädd. Många skrek, säger det 23-åriga ögonvittnet Roman.

Religiösa hatbrott

Attackerna har krävt minst 13 människoliv och över 40 personer har skadats, enligt polisen. Den senaste tiden har den våldsbejakande extremismen ökat i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning. Attacker mot kristna och andra religiösa minoriteter har blivit vanligare.

Polisen på östra Java pekar ut en familj som skyldig till dådet. De uppges ha varit en del av de omkring 500 islamistiska extremister som har återvänt från Syrien.

– Mannen körde bilen med sprängämnen och rammade den i grinden framför en kyrka, säger polisens talesperson Frans Barung Mangera.

Frun och två döttrar ska ha varit inblandade i attacken mot den andra kyrkan och två söner uppges ha kört en motorcykel med en sprängladdning i knät mot den tredje. Döttrarna var 9 och 12 år gamla medan bröderna var 16 och 18 år, enligt polisen.

IS-kopplingar

Enligt polisen låg JAD bakom bombningarna. Det är ett lokalt nätverk av extremister anslutna till den terrorstämplade sunnigrupperingen IS, som själv tar på sig dådet i sin propagandakanal Amaq.

President Joko Widodo kallar dådet barbariskt.

– Vi måste gå samman mot terrorismen. Staten kommer inte att tolerera den här typen av fega handlingar, säger han.

Nyligen dödades fem soldater ur landets säkerhetsstyrkor under en ett och ett halvt dygn lång gisslansituation vid ett högsäkerhetsfängelse i Jakarta. Gärningsmännen var fängslade militanta islamister, enligt myndigheterna. IS tog på sig dådet, men polisen avvisade att terrorrörelsen skulle vara inblandad.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning