Falska läkemedel mot cancer kan ha nått Finland

Med blotta ögat är det i praktiken omöjligt att skilja äkta piller från falska. (Medicinerna på bilden har ingen koppling till det aktuella fallet.) Bild: Mostphotos

Ett misstänkt fall av läkemedelsförfalskning undersöks för tillfället i Finland. I värsta fall kan cancerpatienter ha behandlats med andra substanser än vad märkningarna på förpackningen anger.

Misstankarna gäller läkemedlet Velcade (3,5 mg), som används i behandlingen av olika blodcancersjukdomar, lymfom och cancer i benmärgen. Velcade är ett läkemedel som ges på sjukhus och inte finns till salu på vanliga apotek.

Misstankarna väcktes under en rutinkontroll hos importören Orifarm, som larmade myndigheterna. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, har nu stoppat försäljningen och användningen av Velcade tills laboratorieanalyser av själva substanserna är klara och läkemedlets distributionskedja granskats i detalj.

– Vi vet ännu inte om själva läkemedlet är förfalskat. Många olika undersökningar är på gång och det kan ta dagar, till och med veckor, innan vi vet vad som gäller, säger överprovisor Noora Oinonen på Fimea.

En läkemedelsförfalskning betyder att någon avsiktligt skrivit ut felaktig information om preparatets sammansättning, ursprung eller identifierbarhet på förpackningen.

Förfalskade förpackningar har påträffats i olika europeiska länder under hösten. Den försändelse som nått Finland har kommit i december och hittills har nio förpackningar använts i cancerbehandlingar. Tillsvidare har Fimea ändå inte tagit emot några anmälningar om biverkningar av Velcade. I värsta fall kan ett förfalskat läkemedel döda användaren.

Att läkemedel har felaktiga etiketter har ofta att göra med stölder. Då stjäls läkemedlen till exempel på sjukhus eller under transporter, förpackats på nytt, förses med nya etiketter och prånglats sedan ut i den lagliga handeln igen.

Förfalskade läkemedel är ovanliga i den finska vårdkedjan. Den förra förfalskningen uppdagades våren 2014. Då kom förfalskningar av cancerläkemedlet Herceptin från Italien till Finland, men läkemedlet – som kommit i vätskeform trots att det borde ha kommit som pulver – hann aldrig så långt som till patienter.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning